Neoprávněné podnikání – riziko pro turisty

28. 05. 2012

Prodej letních zájezdů vrcholí a stále více občanů si ověřuje, zda si vybrali správný zájezd. Mnozí ani netuší, že právě jejich zájezd nepořádá řádně podnikající cestovní kancelář, ale pouze spolek, klub nebo zájmové sdružení. Rozeznat je od sebe není pro veřejnost jednoduché. Otázka tedy zní, jak si správně vybrat organizátora zájezdu a nenaletět?

Zákon č. 159/1999 Sb., jasně definuje, že zájezdem se rozumí předem sestavená a za souhrnnou cenu nabízená kombinace alespoň dvou typů služeb, jako jsou doprava a ubytování nebo jiné služby cestovního ruchu s více než 20ti procentním podílem na celkové ceně. Zájezd může organizovat pouze koncesovaná cestovní kancelář a zakoupit jej může spotřebitel přímo v cestovní kanceláři nebo zprostředkovaně v cestovní agentuře.

Na trhu se však pohybuje mnoho subjektů, které pořádají například letní pobyty u moře sestávající se z nabídky dopravy autokarem, ubytování v místě. Taková nabídka je často k nalezení v obchodě na nástěnce. Cena může vypadat velmi lákavě, ale jakmile dojde k problému v zahraničí, je turista odkázán sám na sebe. Zatímco cestovní kancelář podá doplňující informace ohledně např. doporučeného zdravotního pojištění, neoprávněně podnikající subjekt tyto informace nemá k dispozici. Cestovní kancelář mívá navíc v místě pobytu svého delegáta, který je připraven turistům vždy asistovat.

V letošním roce vydala Asociace cestovních kanceláří ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj Průvodce na cesty, kde je jednoduchým způsobem popsáno, na co si dát při výběru dovolené pozor.

Zdroj: www.ackcr.cz

Stránku připravila: Ing. Eva Novotná, tel. 585508256, eva.novotna@kr-olomoucky.cz


Poslední změna 28. 05. 2012 13:42:07