Nejlepší obce Olomouckého kraje převzaly ocenění za třídění vysloužilého elektra

18. 05. 2017

Olomoucký kraj je 9. nejlepší v Česku, co se týče meziregionálního srovnání v třídění vysloužilého elektra v přepočtu na obyvatele. Je to především díky občanům, kteří si uvědomují, že třídění nepotřebného elektra má smysl.

Nejlépe přitom třídí obyvatelé obcí Velká Kraš, Medlov, Šternberk, Náklo i Litovel. Jedná se o vítěze soutěží O keramické sluchátko a ELEKTROOSKAR, které každoročně oceňují obce regionu v třídění elektroodpadu.

Slavnostní vyhlášení výsledků obou soutěží proběhlo dnes ve Velké Bystřici. V soutěži O keramické sluchátko uspěla v kategorii do 1 500 obyvatel obec Velká Kraš, kde v uplynulém roce v přepočtu na jednoho obyvatele odevzdali 4,9 kg vysloužilého elektra, v kategorii obcí nad 1 500 obyvatel zvítězila obec Medlov a v kategorii obcí s rozšířenou působností jsou nejlepší občané Šternberka. Obec Medlov je zároveň absolutním vítězem celé soutěže, protože jeden obyvatel Medlova za minulý rok vytřídil úžasných 13,4 kg elektra, které putovalo k ekologické likvidaci.

V soutěži O keramické sluchátko, kterou pořádá nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Olomouckým krajem, je hodnocena výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. Mezi odevzdané elektrospotřebiče se řadí například počítače, televize, rádia, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. Těch lidé v Olomouckém kraji za rok 2016 vytřídili 1 132 tun, což  činí 1,79 kg/obyvatele a řadí náš kraj tak na 9. místo v mezikrajském srovnání v přepočtu na obyvatele. Proti roku 2015 jde o zlepšení o jedno místo.

Souběžně byly také dnes vyhlášeny ceny ELEKTROOSKAR, kterými jsou oceňovány obce za třídění zejména vysloužilých objemných elektrospotřebičů, jako jsou například chladničky a pračky, ale i elektrické nástroje. Soutěž ELEKTROOSKAR pořádá nezisková společnost ELEKTROWIN s podporou Olomouckého kraje.

Možnosti bezplatně odevzdat objemné elektrospotřebiče a elektrické nástroje využili lidé nejvíce v obcích Náklo (kategorie do 2 500 obyvatel) a Litovel (kategorie 2 500-10 000 obyvatel), kde bylo hodnoceno největší množství zpětně odebraných spotřebičů v t/rok.

V kategorii obcí nad 10 000 obyvatel byl hodnocen největší procentní nárůst oproti předchozímu roku – zde bylo absolutním vítězem město Zábřeh, kde díky svému uvědomělému přístupu dokázali obyvatelé vytřídit o 75% vysloužilého elektra více oproti předchozímu roku.

 Vítězové soutěže O KERAMICKÉ SLUCHÁTKO 2016 (drobné elektrospotřebiče, pc a tv):

Kategorie

Obec / město

Vytříděné elektrospotřebiče

Obce do 1 500 obyvatel

Velká Kraš

4,9 kg / 1 obyv.

Obce nad 1 500 obyvatel

Medlov

13,4 kg / 1 obyv.

Obce s rozšířenou působností

Šternberk

5,1 kg / 1 obyv.

 

Vítězové soutěže ELEKTROOSKAR 2016 (objemné elektrospotřebiče, elektrické nástroje):

Kategorie

Obec / město

Obce do 2 500 obyvatel

 Náklo

Obce od 2 500 do 10 000 obyvatel

 Litovel

Města nad 10 000 obyvatel

 Zábřeh – 75% nárůst oproti roku 2015

Nejlepší obce Olomouckého kraje převzaly ocenění za třídění vysloužilého elektra


Poslední změna 18. 05. 2017 14:21:00