Na sever kraje míří obří investice

30. 10. 2017

Lidé, kteří cestují z našeho regionu přes Hanušovice do Polska, se už nebudou muset trmácet po rozbitých cestách. Olomoucký kraj totiž získal dotaci na rekonstrukci silnice vedoucí z Hanušovic přes Staré Město až za hranice. Modernizovaná vozovka má posílit přeshraniční spolupráci a cestovní ruch. Stavět se začne přespříští rok a náklady přesáhnou 130 miliónů korun.

„Severní část kraje je na turistickém ruchu velmi závislá. Investice do dopravní infrastruktury přiblíží Hanušovicko a Staroměstsko nejen našim, ale i zahraničním návštěvníkům,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na české straně budou cestáři opravovat zhruba třináct kilometrů silnice od Hanušovic směrem k Nové Senince, z Polska půjde o téměř osm kilometrů cesty z obce Stronie Śląskie až k hraničnímu přechodu. „Modernizovaná vozovka dovolí větší zátěž, takže po ní bez problémů projedou i autobusy. To je z hlediska podpory cestovního ruchu zásadní novinka,“ dodal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek.

V červnu podpořila modernizaci cesty Evropská unie, o měsíc později potvrdil finanční podporu také stát. Díky dotacím tak Olomoucký kraj zaplatí za rozsáhlou rekonstrukci jen 10 miliónů korun. Příští rok hejtmanství vybere firmu, která se zakázky ujme. S vlastní realizací pak mají cestáři začít v dubnu 2019, ještě tentýž rok na podzim bude hotovo. 

Na sever kraje míří obří investice


Poslední změna 30. 10. 2017 08:32:51