Na Garden Food Festivalu se představí výrobci z Hané, Jeseníků i minipivovary

27. 04. 2015

Na regionálním festivalu dobrého jídla a pití v Olomouci se třetí květnový víkend představí i výrobci certifikovaných regionálních produktů z Hané, Jeseníků a několik minipivovarů. Garden Food Festival se uskuteční ve dnech 16. – 17. května ve Smetanových sadech v Olomouci.

„Naši výrobci obsadí zhruba 25 stánků. Na své si přijdou milovníci tvarůžkových moučníků, pečiva, masných výrobků i čokoládových pochoutek, ale také kávy, moštů a sirupů či likérů,“ shrnula Julie Zendulková, koordinátorka značení „Haná regionální produkt®“ z MAS Moravská cesta, která má tuto část programu na starosti.

Na co se od nás můžete těšit?

Haná regionální produkt představí sýry od firmy Syrmex z Oseka nad Bečvou, mléčné produkty ZOD Senice na Hané, tvarůžkové moučníky manželů Poštulkových z Loštic, pečivo z pekárny Mezice, kvasové pečivo Luďka Bečici, čokoládové dobroty z čokoládovny v Troubelicích, přerovské čokoládovny Lenky Glosové a pralinky Choco Bonté z Olomouce, kávu společnosti SacerGape, mošty z Mezic, Báťkovy sirupy a müsli tyčinky z úsovské společnosti Food.

Z jesenických originálních produktů obsadí stánky firma Designfoods s lahůdkami ve skle, Jana Krušová přijede s uzeným masem, Všetýčkovi se slanými lázeňskými oplatky, Zora Hájková přiveze džemy, z Rychleb dorazí šťávy, mošty i octy, firma Bairnsfather Family Distillery dorazí s bylinnými likéry a firma Lichtwitz s konopnými sirupy a čaji.

Kromě pochoutek s regionální značkou si pochutnají labužníci pivních moků na specialitách minipivovarů. Na festivalu se představí zástupci hned pěti. Najdete tu sládky pivovarů Chomout, Moritz, Kolštejn, čepovat se budou rovněž piva Melichárek a Kosíř.

Na Hané uděluje značku MAS Moravská cesta, v Jeseníkách je to MAS Horní Pomoraví. „Výrobky vhodné pro udělení značek hodnotí vždy certifikační komise, jíž tvoří zástupci místních akčních skupin, sdružení, institucí, regionálních výrobců a odborné veřejnosti. Zaměřuje se především na základní kritéria, podporující místní původ, kvalitu, šetrnost k životnímu prostředí a jedinečnost ve vztahu k regionu,“ řekla Julie Zendulková s tím, že regionální značka garantuje zákazníkům původ výrobku z regionu, originalitu a vazbu na toto území, a zároveň slouží ke zviditelnění místní produkce.

Pro návštěvníky na festivalu uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, či dokonce restaurace, která se teprve chystá otevřít. Unikátem olomouckého food festivalu bude menu univerzitní menzy, nabídka studentských polévek či bohatá nabídka regionálních výrobců a farem. Zajímavý projekt zdravých svačin do škol představí firma Freshnack. Zahraniční kuchyni přiblíží expozice partnerského regionu - polské Opole.

Garden Food Festival nabídne všem labužníkům také řadu delikates. V různých úpravách nebudou chybět husí játra, sušená rajčata, slané i sladké pochoutky s chilli, šneci, hmyzí speciality, sýry nebo čokoláda. Za delikatesy lze jistě považovat i prémiové destiláty, především whisky, které budou prezentovat tradiční vizovická firma Rudolf Jelínek a The Black Stuff Irish Pub z Olomouce. Svého druhu raritou bude prezentace rodinné likérky z Domašova, kterou provozuje Američan Kyle Bairnsfather, vyrábějící kromě bylinných likérů také absinth.

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou – grešlemi – jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice, v restauraci U labutě v Přerově nebo v prodejně Sklizeno v Olomouci. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 99 korun, na místě pak 139 korun. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným možným platidlem v areálu výstaviště.

První ročník Garden Food Festivalu se koná pod patronátem ministra zemědělství Mariana Jurečky, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a primátora Olomouce Antonína Staňka. Generálním partnerem akce je Orrero – italská sýrárna Litovel, výrobce sýru Gran Moravia. Záštitu dále poskytly Czechtourism, Asociace hotelů a restaurací, Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, Okresní hospodářská komora Olomouc a Asociace kuchařů a cukrářů. Hlavním mediálním partnerem je Radiožurnál, který bude v sobotu vysílat část dne přímo z areálu výstaviště.

Kompletní program festivalu včetně dalších informací najdete na webu www.gardenfoodfestival.cz.

Garden Food Festival


Poslední změna 27. 04. 2015 10:06:10