Města a obce dostanou od kraje finance na přechody pro chodce

24. 03. 2015

Celkem 19 měst a obcí obdrží v rámci nového dotačního titulu Olomouckého kraje příspěvek na vybudování či rekonstrukci přechodů pro chodce. Celková výše dotace, kterou kraj poskytne, je 4 miliony 100 tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že policie dává podněty ke zrušení nevyhovujících přechodů, musí si města a obce stále častěji zajišťovat bezpečné přecházení chodců přes silnice. Pro většinu obcí je to velmi nákladné. Z tohoto důvodu jsme zřídili nový dotační titul, díky kterému můžeme obcím finančně pomoci až do výše 50 procent nákladů dané rekonstrukce,“ uvedl hejtman kraje Jiří Rozbořil.

Jednotlivé žádosti obcí a měst jsou zaměřeny především na úpravy nebo rekonstrukce stávajících přechodů na silnicích I., II. a III. tříd, a to včetně jejich nasvětlení. V několika případech pomůže dotace i s vybudováním zcela nových přechodů pro chodce.

Na ty se mohou těšit například v Moravském Berouně, Lošticích, Hrabišíně a Mohelnici. Nové nasvětlení přechodu bude vybudováno v Plumlově, Hustopečích nad Bečvou, Ostružné a v Prostějově budou osvětleny hned čtyři přechody pro chodce. Rekonstrukce stávajících přechodů proběhne v Bělotíně, Dolním Újezdu, Novém Malíně, Mořici a Javorníku.

Seznam přechodů pro chodce musí ještě na dubnovém zasedání schválit krajští zastupitelé, poté budou s žadateli uzavřeny smlouvy. „Zvýšení bezpečnosti chodců na pozemních komunikacích je prioritou, proto počítáme s pokračováním dotačního titulu také v následujících letech,“ dodal Rozbořil.

Ilustrační foto


Poslední změna 24. 03. 2015 08:45:34