Lidé ocitající se v bytové nouzi získají střechu nad hlavou

20. 09. 2017

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky podpořilo v rámci Integrovaného regionálního operačního programu projekt Charity Olomouc „Kde domov můj“. Díky dotaci v celkové výši 8 168 000 korun získala Charita sociální byty pro lidi v obtížných životních situacích. Jedná se především o matky samoživitelky, starší lidi bez příjmu nebo osoby, které dostaly výpověď z bytu, a ocitly se tak bez střechy nad hlavou.

Počet lidí bez domova v České republice dlouhodobě stoupá. Pokud bude trend pokračovat obdobným tempem, z loňských 187 000 lidí v bytové nouzi hrozí nárůst o 100 procent.

Díky poskytnuté dotaci jsme zakoupili čtyři byty v Přerově a získali prostředky na rekonstrukci fary v Tršicích, kde vzniknou další tři bytové jednotky. V nově pořízených bytech pro účely nájemního sociálního bydlení počítáme s kapacitou 15 lůžek,“ upřesnil Alexandr Dvořák ze střediska Samaritán.

Do nejrizikovější skupiny ohrožené ztrátou bydlení spadají matky s dětmi, osoby sociálně vyloučené nebo ohrožené sociálním vyloučením a senioři. Specifickou skupinu osob tvoří oběti trestných činů a osoby dlouhodobě znevýhodněné na trhu bydlení.

„Novou zkušeností je pro nás nabídka bydlení pro rodiny. Jsme rádi, že tento projekt umožní vytvořit dobré zázemí pro děti, které jsou nepříznivou sociální situací traumatizovány,“ přiblížil Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán pro lidi bez domova.

V současné chvíli je projekt zahájen, chystá se rekonstrukce bytů na faře v Tršicích, včetně bytového jádra v jednom ze zakoupených bytů v Přerově. Další tři byty jsou již osídlené.

Zdroj: Charita Olomouc

Lidé ocitající se v bytové nouzi získají střechu nad hlavou          Foto: Jindřich Štreit


Poslední změna 20. 09. 2017 06:16:01