Letní Flora Olomouc provede světem růží

14. 08. 2014

Pouští, pralesem i světem růží provede návštěvníky letošní letní Flora Olomouc. Mezinárodní zahradnická výstava a veletrh se uskuteční v areálu Výstaviště Flora ve dnech 14. až 17. srpna.

Letní etapa nejstarší české květinové akce nabídne procházku „Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou“. Hlavní výstavní expozici s tímto tématem navrhl jeden z nejznámějších českých zahradních architektů profesor Ivar Otruba. O ukázky unikátní pouštní flory a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad ČR. „Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigerie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou postrádat ani tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek, o kterou se postarají čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři.

Letní Flora se ve velkém pavilonu bude konat poprvé po dvouleté přestávce způsobené náročnou rekonstrukcí a návrat oslaví skutečně parádně: vzkříšením unikátní tematické přehlídky, která Olomouc a její zahradnické akce proslavila už počátkem sedmdesátých let minulého století – výstavou „Vyznání růžím“. Růžová květinová aranžmá na galerii pavilonu bude mít na starost také odborník na slovo vzatý, Vladimír Šindelář, zahradník, jehož umění obdivovali i milovníci květin z Německa a z Bolívie, protagonista známých televizních magazínů pro zahrádkáře.

Výstava slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. Největší pozornost bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám“, tak zní překlad jejího aramejského názvu, patrně nejstaršího mystického slova na světě – a růže své poslání určitě vyplní. Alespoň na Floře, kde v sobotu 16. srpna (od 11.30 hodin na terase pavilonu A) absolvuje slavnostní křest. Návštěvníci výstavy budou vůbec prvními, kteří si výpěstky překrásné růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví v listopadu 2014 a v České republice až na jaře 2015.

Výjimečný bude v expozici i souborný unikát, pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Brány letní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin.

Více na www.flora-ol.cz.

flora-ol.jpg


Poslední změna 14. 08. 2014 08:30:02