Kraj vyhlásí ceny v oblasti kultury

01. 04. 2014

Už poosmé se symbolicky zvedne opona, letos v Městském divadle v Prostějově, a na scéně budou oceněny příběhy těch, kteří byli vyznamenáni v anketě Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. Všechny příběhy mají začátky plné nadšení a touhy něco velkého dokázat, v každém z nich je hledání, smutné pády, stejně jako naděje, že se snažení může přiblížit k úspěšnému konci.

Program letošního udělování Ceny Olomouckého kraje v oblasti kultury dnes před novináři prezentovali hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil a náměstek pro oblast kultury Radovan Rašťák společně se zástupci krajského úřadu a spolupracující agentury TK Plus.

Osmá repríza bude stejně bohatá jako ty předešlé, opět se otevřou dveře do Dvorany slávy a bude udělena Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury, vyznamenána bude osobnost roku v oblasti kultury a oceněny budou zajímavé projekty a pracovití lidé, kteří za nimi stojí. Letos podruhé mají Ceny za kulturu nové kategorie – Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury, o které rozhodují hlasy občanů našeho regionu, kteří mají osobní vztah k místům, kde žijí a Cenu hejtmana Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. O udělení cen rozhoduje Zastupitelstvo Olomouckého kraje na základě vyhodnocení obdržených návrhů.

Ceny budou předávat čelní představitelé Olomouckého kraje a významné osobnosti politického, společenského a kulturního života. Celý slavnostní večer bude bezesporu nejen významnou společenskou událostí, ale zároveň vyjádřením díku jak oceněným tak všem, kteří v oblasti kultury pracují profesionálně i amatérsky. Různorodost a široká škála oceněných osobností, organizátorů i samotných akcí svědčí o vysoké kulturní vyspělosti obyvatel olomouckého regionu.

V současnosti přibývá mnoho významných děl i akcí a roste celá řada osobností v oblasti kultury. Vytváří to předpoklady pro skutečně dlouhou tradici udělování cen v této oblasti a znovu potvrzuje, že lidé v našem regionu jsou nejen pracovití, úspěšní podnikatelé, vědci, sportovci, ale i lidé, jímž kultura ve své různorodosti není cizí, že jí nejen rozvíjí, ale vytváří i stále nová kulturní díla ku prospěchu nás všech.

Přehled oceněných v uplynulých ročnících:

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2006

Cena za celoživotní přínos, Dvorana slávy: Pavel Novák, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Jindřich Štreit, fotograf, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast hudby: XI. ročník Blues Alive, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast výtvarného umění: XXV. ročník Hefaistonu, mezinárodní setkání uměleckých kovářů, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast divadla: X. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast filmu, rozhlasu a televize: Academia film Olomouc, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Kniha „Vincenz Priessnitz – Světový přírodní léčitel“ autorů Miloše Kočky a Aloise Kubíka, Cena za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: 49. ročník festivalu poezie – Wolkrův Prostějov, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Otevření Arcidiecézního muzea, Cena médií za přínos v oblasti kultury: Muzeum umění Olomouc a Arcibiskupství olomoucké za otevření a dosavadní činnost Arcidiecézního muzea.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2007

Cena za celoživotní přínos, Dvorana slávy: Jiří Louda, heraldik, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Lea Vivot, sochařka, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – hudba: Československý jazzový festival Přerov, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – výtvarné umění: Fontána „ Pramen živé vody sv. Jana Sarkandra“ v Olomouci, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – divadlo: Olga Kaštická-Zimmermanová, herečka Divadla Šumperk, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – film, rozhlas a televize: Televizní dokument „Josef Bryks – Ten, který přecenil českou duši“, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Nakladatelství Burian a Tichák, s.r.o., za vydávání dvouměsíčníku Listy, Cena za výjimečný počin roku v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: Festival pěveckých sborů „Svátky písní“ a Bohumila Buriánová – výšivky hanáckých krojů, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Realizace projektu „100 let Národního domu v Prostějově“ (rekonstrukce, oslavy, vydání publikace), Cena médií za přínos v oblasti kultury: Výstava fotografií Vladislava Galgonka s názvem „Retrospektiva 35“ v Galerii Podkova v Olomouci.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2008

Cena za celoživotní přínos, Dvorana slávy: Antonín Schindler, hudebník, organolog, ředitel Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Václav Obr, restaurátor historických kočárů, zakladatel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem a společnosti Mylord, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – hudba: Festival Baroko, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – výtvarné umění: Oldřich Šembera, retrospektivní výstava, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – divadlo: Losinské kulturní léto, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – film, rozhlas a televize: Prostějovská architektura přelomu století (dokumentární snímek na DVD s názvem Prostějovská historická architektura), Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Haná v poezii. Antologie. Editor Bohumír Kolář, Cena za výjimečný počin roku v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: Baletní studio při Moravském divadle Olomouc, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Výstava Portolánový atlas v Olomouci, Cena médií za přínos v oblasti kultury: Marcela Kleckerová, za její aktivity při správě hradu Helfštýna a organizaci Hefaistonu, mezinárodního setkání uměleckých kovářů.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2009

Cena za celoživotní přínos, Dvorana slávy: Lubomír Bartoš, akademický malíř, František Řehák, herec, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Alois Motýl, sbormistr, varhaník, klavírista, hudební pedagog, Jaroslav Wykrent, hudební skladatel, textař a zpěvák, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast hudby: Richard Pachman, hudebník, zpěvák, hudební skladatel, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast výtvarného umění: Jiří Andrýsek, fotograf, organizátor výtvarných výstav, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast divadla: Jan Sulovský, redaktor, dramatik, divadelní režisér, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast filmu, rozhlasu a televize: Český rozhlas Olomouc, Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Vladimír Körner, spisovatel, dramaturg, scénárista, Cena za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: Academic jazz band Přerov, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Kniha „Univerzita v Olomouci 1573-2009“. Vydavatel Univerzita Palackého v Olomouci.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2010

Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury, Dvorana slávy: František Dvořák, historik umění, Milan Tichák, historik, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Zdeněk Vacek, malíř, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast hudby: Mohelnický dostavník, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast výtvarného umění: Bohumil Teplý, sochař, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast divadla: Jaroslava Vysloužilová, filmová a divadelní herečka, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast filmu, rozhlasu a televize: DVD Javoříčko, Video Theo, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Petr Ritter, knihy Wirth versus stát, Studovali práva, Cena za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: Mezinárodní folklorní festival Šumperk, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Projekt Olomoucké baroko. Výtvarná kultura let 1620-1780.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, 2011

Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury, Dvorana slávy: Vladimír Vraňovský, hudebník, hudební pedagog, Jaroslav Hutka, folkový hudebník, skladatel, písničkář, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Kapela Priessnitz, podíl na vzniku a propagaci filmu Alois Nebel, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast hudby: Kapela Létající rabín, prostějovská klezmerová skupina, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast výtvarného umění: Dagmar Koverdynská, sochařka, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast divadla: Renáta Mrózková, sólistka souboru baletu Moravského divadla Olomouc, Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast filmu, rozhlasu a televize: Agentura Laffayette, o. s., Cena za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění – oblast literatury: Festival Město čte knihu, Městská knihovna Šumperk, Cena za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti: Motýli Šumperk, dětský pěvecký sbor, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Expozice času Šternberk, město Šternberk a vybudování lapidária v zámku Hustopeče nad Bečvou, městys Hustopeče nad Bečvou.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury v roce 2012:

Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury, Dvorana slávy: Ladislav Čechák, národopis a lidová hudba, Cena za výjimečný počin roku v oblasti tradiční lidové kultury: Město Velká Bystřice, Cyklus akcí Hanácký rok v Bystřici, Cena za výjimečný počin roku v oblasti výtvarného umění: Statutární město Přerov, umělecké ztvárnění nového Tyršova mostu přes řeku Bečvu v Přerově, Cena za výjimečný počin v oblasti hudby: Sbor Schola od Sv. Jana Křtitele, Šumperk, provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby, Cena za výjimečný počin roku v oblasti divadla: MgA. Robert Balogh, divadelní režiséra choreograf, Cena za výjimečný počin roku v oblasti literatury: Klub historický a státovědný v Prostějově, kniha Osobnosti Prostějovska, Cena za výjimečný počin roku v oblasti filmu, rozhlasu a televize: Ctirad Štipl, dokumentární filmová tvorba, Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot: Zvonařská dílna Tomášková – Dytrychová za zhotovené zvony v roce 2012, Cena osobnost roku v oblasti kultury: Prof. PhDr. Pavel Zatloukal, historik umění, bývalý ředitel Muzea umění v Olomouci a Antonín Suchan, sochař a fotograf, Cena veřejnosti olomouckého kraje za výjimečný počin počin v oblasti kultury: Vlastivědné muzeum Jesenicka, Expozice čarodějnické procesy na Jesenicku v 17. Století, Cena hejtmana olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury: Občanské sdružení Balet Globa za úspěch na mistrovství světa v interpretačním umění v Los Angeles.

Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury 2013

1) Cena hejtmana Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury

Karel Novák

Po absolutoriu nastoupil do prostějovských tiskáren jako reprodukční fotograf. Od roku 1989 na volné noze. Propagátor naturismu. Postupně vznikal jeho pestrý archiv zachycující život v naturistické komunitě, V termínu do 26. 4. 2013 – do 1. 9. 2013 vystavoval společně s Jockem Sturgesem (*1947, známý americký fotograf z prostředí naturistických komunit) Koncepcí výstavy „Přirozeně: Karel Novák-Jock Sturges“ v Moravské galerii Brno bylo setkání dvou fotografů sledujících stejnou ideu, to je téma nahoty vnímané jako lidskou přirozenost. Oba autoři vystavovali po 20 fotografiích. Oba autory není těžké od sebe odlišit, v případě Karla Nováka se jedná spíše o dokumentační, náhodně vznikající, syrovější, přirozené fotografie. Karel Novák také reprezentoval se svými fotografiemi naturistické komunity Českou republiku na uznávané mezinárodní výstavě Měsíc fotografie v Bratislavě
a to v listopadu 2013. Organizátoři této výstavy představili tvorbu Karla Nováka ve společnosti desítek renomovaných fotografů z celého světa.

2) Cena osobnost roku v oblasti kultury

Prof. PhDr. Jan Vičar, CSc, kompoziční, publikační a organizační činnost v roce 2013

PhDr. Jan Vičar (1949) se věnuje se kompozici, muzikologii, vysokoškolské výuce
a organizování hudebního života. Působí čtyři desítky let na Univerzitě Palackého
v Olomouci a na Akademii múzických umění v Praze. Jeho skladby, zejména pro pěvecké sbory, dosahují každoročně více než stovky provedení u nás i v zahraničí. Univerzita Palackého vydala desítky jeho skladeb v dosud sedmi autorských sbornících, naposledy Písně a melodramy, 1977–2012 (Olomouc 2013). Jeho páté autorské CD Ej, Janku! bylo vydáno za grantové podpory Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouc (Radioservis, Praha 2013). Napsal mj. pět knih a s kolektivem autorů připravil publikaci Hudba v Olomouci 1945-2013 (Olomouc 2013, v tisku). Čtyři desítky let úzce spolupracuje s festivalem Svátky písní Olomouc. Je zakladatelem, dramaturgem a předsedou festivalového výboru mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc (od roku 2009). V loňském roce vydal CD „Ej, Janku“ – úpravy lidových písní.

3) Cena za výjimečný počin v oblasti tradiční lidové kultury

Jarmila Vítoslavská, šití a vyšívání ženských, mužských i dětských hanáckých lidových krojů

Paní Jarmila Vítoslavská (1953) se věnuje šití a vyšívání ženských, mužských i dětských hanáckých lidových krojů podle starých, po staletí osvědčených, ručních výrobních postupů. Intenzivně se zabývá studiem příslušné literatury a náměty čerpá i ze starých vzorů, které následně překresluje. S touto činnosti jí velmi pomáhal manžel, který však v listopadu 2012 zemřel. Její práce byly a jsou vidět nejen v České republice, ale taktéž v Evropě, Asii či Americe. Svým uměním se tak podílí na dobré pověsti regionu Haná v České republice i v zahraničí. Dne 7. září 2013 převzala Jarmila Vitoslavská při Národním zahájení Dnů evropského dědictví v Olomouci slavnostně titul „Nositel tradice lidových řemesel“ za výrobu tradičních hanáckých krojů, který uděluje ministr kultury České republiky. Kvalitu její rukodělné práce dokládá i fakt, že v roce 2013 byla tímto prestižním titulem oceněna jako jediná v České republice. Uchovává tradiční řemeslo a předává jej další generaci.

4) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast hudby (letos 2 ceny)

Dechový soubor Harmonie Šternberk, úspěchy na mezinárodních soutěžích dechových orchestrů

Soubor byl založený v 50. letech minulého století, první vystoupení v roce 1957. Od roku 1998 přichází nový dirigent Petr Ciba, ředitel ZUŠ Šternberk. Soubor má 60 členů, je zaměřený především na interpretaci skladeb tzv. symfonické dechové hudby, transkripce klasických skladeb, muzikálových, filmových i populárních melodií nejrůznějších žánrů. Věkový průměr souboru je 20 let. Účastnil se na světové soutěži dechových orchestrů „World Music Contest“ konané každý čtvrtý rok v holandském Kerkrade. Soutěž je považována za neoficiální mistrovství světa ve hře velkých dechových orchestrů a za nejprestižnější svého druhu na světě. Orchestr byl vybrán na tuto soutěž již podruhé (poprvé v roce 2009), v roce 2013 zde získal zlatou medaili s vyznamenáním, to je nevyššího ocenění, jakého lze na této soutěži dosáhnout. Byl také úspěšný na „Mezinárodní soutěži dechových orchestrů Ostrava 2013“. Tato se soutěž se pořádá každý druhý rok a je v současné době nejvýznamnějším podnikem tohoto druhu v České republice. Orchestr zde získal zlaté pásmo, vítězství ve své kategorii i absolutní vítězství v celé soutěži

Festival Džemfest 2013

Šumperský „Festival Džemfest“ se koná pravidelně od roku 2000 a patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější kulturní akce v Olomouckém kraji. Festivalu včetně doprovodného programu se účastní každý rok asi 3000 návštěvníků. V loňském roce využil Džemfest své popularity mezi mladými lidmi a veřejnost oslovil kampaní DARUJ FEST. Iniciativa apelovala na mladé lidi, aby se začali zajímat o možnost stát se dárcem krve a tím pomohli zachraňovat lidské životy. Sociální rozměr hudebně-filmového festivalu dokázal oslovit širokou veřejnost. Díky této dílčí iniciativě přišlo darovat krev či krevní plazmu 12 nových dárců během jediného dne. Festival Džemfest tradičně vytváří podmínky pro zlepšení kvality života obyvatel šumperského regionu a celého Olomouckého kraje. Nabízí zde tradiční multikulturní program pro mladé, podněcuje zapojení mladých lidí do organizace a prohloubení jejich spolupráce, aktivizuje občanské iniciativy a v neposlední řadě významně přispívá k propagaci regionu i na celonárodní úrovni.

5) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast výtvarného umění

MgA. Jiří Finger, vytvoření sochy Gustava Frištenského v Litovli

Sochař Jiří Finger vytvořil sochu Gustava Frištenského, která je osazena v Litovli před budovou sokolovny. K osazení sochy došlo v listopadu 2013. Jedná se o sochu v životní velikosti. Autor na její realizaci pracoval dva roky a vytvořil portrét naprosto vystihující zobrazovanou osobnost. Socha je odlita v bronzu. V podstavci pod sochou jsou uvedené vybrané názvy měst, kde Gustav Frištenský soutěžil a kde získal nejvyšší ocenění. Zezadu ji pak zdobí podkova, která mu celý život přinášela štěstí.

Je nutné ocenit nejen samotné provedení sochy jak z hlediska uměleckého, tak i zvládnutí zvolené techniky, ale také skutečnosti, že osazení nového pomníku na veřejném prostranství znamená obohacení vzhledu města, upozorňuje na osobnost světového významu, která byla spjata svým životem s městem Litovel a přispívá k vytváření novodobých kulturních tradic města.

6) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast divadla

"Divadlo Tramtarie o.s.", Olomouc, reprezentace kraje, sezona 2013.

Divadlo Tramtarie je nezávislé divadlo, které působí v Olomouckém kraji od roku 2005. ve vlastní produkci uvádí pět divadelních premiér za sezónu, představení jsou pravidelně každý měsíc reprízovaná, dosahují 25 až 30 repríz. Kromě divadla doplňuje Tramtarie svou činnost také o hudební a filmové produkce, pořádá výstavy a další akce. V průměru uvádí patnáct akcí za měsíc ve svém prostoru a dalších zhruba 15 výjezdů po celé republice. Nedílnou součástí činnosti Divadla Tramtarie jsou zájezdová představení po celé České republice, kterých do roka absolvuje přes 200. Obrovský úspěch mají pohádky, s nimi Tramtarie vyjíždí nejen do České republiky, ale i do zahraničí (Německo, Lucembursko atd.). Za dobu své existence si Divadlo Tramtarie postupně dokázalo vytvořit stabilní pozici v kulturním prostředí města Olomouce, zajišťuje pravidelnou kulturní produkci pro širokou veřejnost.

7) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast filmu, rozhlasu a televize

Divadelní společnost Historia, dokumentární film Historia: malé dějiny o třech obrazech

dokumentární středometrážní film “HISTORIA: Malé dějiny o třech obrazech” vznikl v roce 2013 v koprodukci TF studio – Tomáš Fraus a cine4net, s.r.o. ve spolupráci s Divadelním spolkem Historia. Premiéra filmu proběhla 9. listopadu 2013 v kině Metro 70 v Prostějově. Cílem dokumentu je seznámit širší veřejnost s fenoménem divadelního spolku HISTORIA, který patří z divadelního a kulturního hlediska v rámci Olomouckého kraje, ale také celé České republiky k unikátům. Jedná se o pravděpodobně první divadelní spolek, který se po roce 1989 zaměřil na rekonstrukci života šlechty na panských sídlech. Unikátní je měřítko, v jakém HISTORIA působí. Spolek čítá více než 120 členů a v jeho fundusu se nachází okolo 500 kusů dobových kostýmů, které zhotovuje podle originálních střihů zakladatelka a ředitelka spolku Eva Suchánková za pomoci některých členů. Cílem dokumentu je také poukázat na sociální přesah, který je s aktivitou HISTORIE spojený – nejde jen o divadlo, ale o širší potřebu předávat kulturní odkaz a navracet do dnešní doby smysluplný společenský život a hodnoty.

8) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast literatury

Kniha „Uničov, historie moravského města“ město Uničov

Knihu „Uničov – historie moravského města“ vydalo město Uničov v roce 2013 jako součást oslav 800. výročí založení města. Publikace je výpravná, rozdělaná do osmnácti kapitol, z nichž čtrnáct mapuje chronologicky dějiny od prehistorie až po současnost, další čtyři tvoří přílohy (literatura, soupis ulic, cizojazyčné resumé v šesti mutacích). O vydání podobně koncipované knihy usiloval Uničov dlouhou dobu. Město v roce 2009 požádalo o spolupráci katedru historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a ta v následujících letech připravila rukopis; autorský tým byl tvořen nejen odbornými pracovníky katedry, ale též řadou externistů z řad archeologů, archivářů a historiků. Textová část byla doplněna
o rozsáhlý obrazový materiál, díky němuž má kniha reprezentativní charakter. Obsáhlá publikace představuje historii Uničova od nejstarších dob po současnost. Svým zaměřením, rozsahem i podobou je kniha zcela výjimečným počinem.

9) Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot (2 ceny)

Dlouhodobá expozice „Galerie osobností Olomouckého kraje“, Vlastivědné muzeum v Olomouci

Galerie osobností Olomouckého kraje zahrnuje zatím 32 významných historických postav. Autory textů jsou prof. PhDr.Jiří Fiala a PhDr. Jan Sobotka. Jedná se o dlouhodobou expozici, kterou lze průběžně doplňovat. Galerie sestává z velkoplošných světelných panelů, jež návštěvníkům přinášejí seriózní životopis dotyčné osobnosti, ale i řadu zajímavostí či kuriozit, které dokazují, že slavné osobnosti byly smrtelníky z masa a krve. Každá osobnost je představena prostřednictvím bohaté obrazové dokumentace a zhruba polovina panelů prezentuje také trojrozměrný předmět, který se k dané postavě váže. Jedná se o repliky předmětů ze sbírek olomouckého Vlastivědného muzea. Vyobrazení na panelech pocházejí jednak ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, jednak je olomouckému muzeu poskytly tři desítky institucí a soukromých osob z celé České republiky. Medailonky jednotlivých osobností jsou dostupně na webových stránkách muzea.

Meopta-optika, s.r.o. Přerov, výstavní projekt Meopta 80

Výstava se uskutečnila v pěti sálech přerovského zámku od 12. května 2013 do 6. října 2013 a byla doplněna celou sérií doprovodných akcí v Přerově i na hradě Helfštýně. Koordinátorkou za firmu Meopta-optika a spolukurátorkou výstavy byla paní Zuzana Veselá. Výstava nabídla dosud nejrozsáhlejší prezentaci historických i současných výrobků přerovského optického průmyslu, včetně vzácných prototypů či kdysi utajovaných přístrojů vojenské výroby. Většina exponátů, kterých bylo přes 200 kusů, byla v takovém rozsahu představena veřejnosti vůbec poprvé. Zvláště pozitivně je nutné ocenit skutečnost, že prezentaci exponátů formou muzejní výstavy bylo možné uskutečnit jen díky existenci unikátního firemního depozitáře historických optických přístrojů, ve kterém byly jednotlivé předměty zachráněny před zničením.

10) Cena veřejnosti za výjimečný počin v oblasti kultury

Exteriérová výstava Kov ve městě, Lipník n. Bečvou, IX. ročník

Výstava kovářských plastik v historickém jádru Lipníka nad Bečvou. Několik tisíc návštěvníků od června do září 2013 obdivovalo exponáty v meditační zahradě, v zámecké zahradě, na střešní zahradě, v parkové zeleni historického města a na náměstí T. G. Masaryka. Expozici tvořilo celkem 19 děl. Vévodily jim obří kované šachy vyrobené před šesti lety na hradě Helfštýně. Výstava představila práce například Pavla Krbálka, Pavla Tasovského mladšího, otce a syna Jurdových a Oldřicha Bartoška.

11) Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury (dvorana slávy)

Zdeněk Přikryl, výtvarné umění, poezie

Narozený v roce 1928 v Chomoutově u Olomouce. Sochař, medailér, kreslíř, básník, výtvarný teoretik, publicista, znalec hanáckého nářečí, organizátor kulturního života. Dlouhodobě působil jako vysokoškolský pedagog. Svým životem a prací je spjatý s městem Olomouc. Realizoval doposud přes sedmdesát samostatných výstav, zúčastnil se více než padesáti společných výstav. Jeho výtvarné dílo je tematicky i formálně značně rozmanité, např. vedle realistických kreseb postav a aktů, a realisticky vyobrazených tváří na medailích se zde setkáváme s expresivními kubizujícími kresbami a sochařskými díly či abstraktními artefakty čerpajícími z tvarů obsažených ve světě živé i neživé přírody i také s výtvory majícími charakter „nalezených“ objektů zpodobněných v trojrozměrné či fotografické podobě. Významné místo ve tvorbě Zdeňka Přikryla zaujímá medailérská tvorba, pro kterou je charakteristická syntéza sochařství, tvorby a poezie. O jeho kvalitách svědčí bohaté zastoupení jeho děl v zahraničních muzeích a galeriích, členství v zahraničních výtvarných sdruženích a bohatá výstavní činnost. Jeho sochařská a zvláště jeho medailérská tvorba v 70. a 80. letech minulého století patří v dobovém kontextu ke světové špičce.

tiskovka.jpg


Poslední změna 02. 04. 2014 12:16:37