Kraj vichřici zvládl. IZS fungoval na jedničku

30. 10. 2017

Integrovaný záchranný systém (IZS) pracoval minulou neděli v Olomouckém kraji na sto procent a bez zaváhání. Hlavní nápor nesli na bedrech hasiči, kteří v souvislosti s ničivou vichřicí vyjížděli k téměř pěti stovkám událostí. Vedení kraje sledovalo dramatickou situaci přímo uvnitř operačního střediska.

„Na vlastní oči jsem se mohl přesvědčit, že krajští hasiči patří mezi republikovou špičku. Všem lidem, kteří se podíleli na odstraňování větrem napáchaných škod, patří obrovský dík a uznání,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Vítr v regionu shodil stovky stromů a poškodil desítky střech, dva lidé se v důsledku toho zranili. Několik hodin nejezdila železnice, bez proudu se ocitly desetitisíce lidí. Nejvíce výjezdů evidovali hasiči na Prostějovsku a Šumpersku. Situace se uklidnila až ve večerních hodinách.

Olomoucký kraj podporuje profesionální i dobrovolné hasiče dlouhodobě. Letos jim přispěl na opravu starých i stavbu nových požárních zbrojnic, zhruba pět miliónů investovalo hejtmanství do speciálního energo kontejneru, který požárním jednotkám zajišťuje dodávku elektřiny. Také další složka IZS, záchranná služba, čerpá z krajské podpory. Na jaře díky tomu získala moderní sanitky za 24,5 miliónu korun. 

Kraj vichřici zvládl. IZS fungoval na jedničku


Poslední změna 30. 10. 2017 12:11:30