Kraj si připomněl konec první světové války a ocenil veterány

12. 11. 2018

V neděli 11. listopadu si Olomoucký kraj připomněl Den válečných veteránů. Jejich setkání uspořádalo hejtmanství společně s Armádou ČR, bojovníky za svobodu a legionářskou obcí. Vzpomínkového aktu se zúčastnilo zhruba šest desítek vojáků, kteří prošli válečnou vřavou. Symbolem dne je vlčí mák.

„Veteránů, jež přežili peklo světové války, bohužel rychle ubývá. O to více si musíme vážit a podporovat ty, kteří se dnešních dnů dožili. Vděčíme jim za naši svobodu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Zástupci kraje i armády poděkovali válečným veteránům za účast v boji a minutou ticha uctili památku těch, kteří ve válce zahynuli. Setkání hejtmana s vojáky proběhlo v Klášterním Hradisku.

Den válečných veteránů si Česko připomnělo pojedenácté. Jeho datum souvisí s podpisem smlouvy mezi Spojenci a Německem, která ukončila boje na západní frontě v první světové válce.

Další vzpomínková akce se konala například v Uničově, kde náměstek hejtmana Dalibor Horák položil spolu se zástupci odbojářských organizací květiny k pomníku padlých volyňských Čechů.

„Z řad volyňských Čechů často pocházeli o generaci starší bojovníci, kteří se účastnili prvního i druhého  československého odboje,“ uvedl po pietním aktu náměstek Horák.

Volyňský pomník v Uničově pochází z dílny významného sochaře Julia Pelikána a je zapsán v státním seznamu nemovitých kulturních památek.

Více fotografií zde.

Kraj si připomněl konec první světové války a ocenil veterány
Kraj si připomněl konec první světové války a ocenil veterány


Poslední změna 12. 11. 2018 15:51:26