Kraj se zaměří na situaci v lázeňství

23. 04. 2013

Olomoucký kraj v příštích měsících zmapuje aktuální situaci v lázních na svém území. Chce znát dopady nové úhradové vyhlášky, která zredukovala možnosti pacientů absolvovat lázeňské procedury financované ze zdravotního pojištění.

V úterý 23. dubna se na tom shodli účastníci semináře zabývajícího se situací v regionech s vysokou nezaměstnaností. Akci za účasti hejtmana Jiřího Rozbořila a jeho náměstků Aloise Mačáka a Michala Symerského hostilo sídlo Olomouckého kraje. „Pokud se potvrdí zprávy, že se situace v tomto resortu vyvíjí nepříznivě, budeme na ministerstvu zdravotnictví intervenovat v jejich prospěch,“ uvedl náměstek Symerský. Podle jeho kolegy Aloise Mačáka je to námět i pro Asociaci krajů a Svaz měst a obcí. „O situaci v lázních budu hovořit také na krajské tripartitě, pro náš kraj je to z hlediska zaměstnanosti i cestovního ruchu důležité téma,“ konstatoval Mačák.

Účastníci semináře, k nimž patřili především starostové obcí, se seznámili s aktuálním vývojem nezaměstnanosti. Dále je zástupci agentury Czechinvest, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj informovali o nástrojích na podporu podnikání a zaměstnanosti s důrazem na příští programovací období Evropské unie 2014 – 2020.

V Olomouckém kraji bylo na konci března letošního roku na 43 tisíc osob bez práce, přičemž volných míst statistiky zaznamenaly pouze 1 811. Míra nezaměstnanosti dosáhla 9,8 procenta, přičemž republikový průměr je 8 procent. Nejhůře je na tom okres Jeseník s nezaměstnaností ve výši 13,7 procenta následovaný Šumperskem (10,5), Přerovskem (10,3), Olomouckem (9,1) a Prostějovskem (8,3).

w3.jpg
w4.jpg
img-3222.jpg
img-3219.jpg


Poslední změna 25. 04. 2013 09:06:20