Kraj přispívá na preventivní programy pro školy

15. 12. 2014

Jaký je rozdíl mezi HIV a AIDS a jak se člověk může nakazit nebo jak bojovat proti obezitě? Na tyto otázky žáků základních škol odpovídali na seminářích pořádaných ve spolupráci s Olomouckým krajem zástupci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje v Olomouci.

„Semináře zaměřené na prevenci HIV infekce a obezity připravujeme v rámci dlouhodobého projektu Zdraví 2020. Jako kraj jsme v této aktivitě v České republice ojedinělí,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Michael Fischer. „Finančně přispíváme na osvětové akce pro školy. Odborníci z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje pak tyto akce realizují,“ dodal.

V letošním roce přispívá hejtmanství na dva programy s názvy „Buď HIV negativní, chraň si svůj život“ a „Putování za zdravým jídlem Olomouckým krajem“. Oba tyto projekty Olomoucký kraj podpořil celkem 82 tisíci korun.

Projekt s názvem „Buď HIV negativní, chraň si svůj život“ je určen pro žáky 8. a 9. tříd základních škol. Preventivně výchovná akce má sloužit především jako varování před pohlavně přenosnými chorobami. Přestože Česká republika patří mezi země s nejnižším výskytem HIV infekce v Evropě, počet nově infikovaných lidí se stále zvyšuje. Data z 31. října letošního roku uvádí, že je v České republice registrováno celkem 2330 HIV pozitivních lidí. V Olomouckém kraji je podle dostupných informací 60 HIV pozitivních (zdroj: Státní zdravotní ústav Praha).

Naopak pro mladší věkovou skupinu je připraven druhý projekt, který by měl zlepšit znalosti dětí o správné výživě. Program „Putování za zdravým jídlem Olomouckým krajem“ je reakcí na nárůst nadváhy a obezity v dětské populaci. Zábavnou formou hry se žáci seznámí jak s teorií, tak s praktickými dovednostmi jako je například nákup a označování potravin či správné uchovávání jídla. Projekt je určen pro žáky 3. až 5. tříd základních škol.

Olomoucký kraj nepodporuje dlouhodobé preventivní programy na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva poprvé. V předchozích letech se mimo jiné úspěšně zapojil do projektů, které se věnovaly prevenci vadného držení těla u dětí.

preventivniprogram-41.jpg
Zástupci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje v Olomouci
preventivniprogram-13.jpg
preventivniprogram-03.jpg
preventivniprogram-02.jpg
preventivniprogram-01.jpg


Poslední změna 15. 12. 2014 10:55:12