Kraj převzal dalších pět nových sanitek

09. 10. 2023

Olomoucký kraj pokračuje ve zkvalitňování zdravotních služeb. Po nedávném otevření nové výjezdové základny v Kojetíně převzalo hejtmanství v úterý 3. října dalších pět moderních sanitek, určených pro Zdravotnickou záchrannou službu Olomouckého kraje (ZZS OK).

„Sanitní vozidla v rámci kraje zamíří na výjezdové základny do Olomouce, Prostějova, Přerova, Zábřehu a právě na už zmíněnou novou výjezdovou základnu v Kojetíně, kde nahradí dosluhující sanitní vozidla. Pět nově pořízených sanitek přišlo celkem na dvacet miliónů korun,“ popsal Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Jedná se o první dodávku z celkem čtrnácti vysoutěžených sanitních vozidel. Druhá část, v počtu devíti kusů, bude dodána na jaře příštího roku. Nová sanitní vozidla jsou mimo jiné vybavena novými transportními nosítky, transportními křesly se zvýšenou nosností, transportními plicní ventilátory nejvyšší třídy a elektrickými odsávacími pumpami s uzavřeným systémem odsávání. Všechna vozidla mají také vestavěné germicidní lampy s nepřímým účinkem, které slouží k dezinfekci vzduchu uvnitř vozidel při a po převozu pacientů s infekčním onemocněním.

„Pravidelná modernizace vozového parku ZZS OK významně přispívá k lepšímu a bezpečnějšímu poskytování přednemocniční neodkladné péče pacientům. Vozidla záchranné služby během roku najedou více než jeden a půl milionu kilometrů, a proto je pravidelná obměna k zajištění provozu nezbytná,“ doplnil Ivo Mareš, krajský radní a lékař-záchranář.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v současnosti disponuje dvaapadesáti záchranářskými vozidly s nosítky a šesti sanitními vozidly v systému randez vous (RV). K využití má také dva speciální vozy pro ošetření a transport pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, které je potřeba speciálně izolovat od zasahujících zdravotníků i okolí.

Kraj převzal dalších pět nových sanitek


Poslední změna 09. 10. 2023 09:46:06