Kraj oslavil 20 let partnerství s Opolským vojvodstvím

29. 09. 2022

Zástupci Opolského vojvodství a Olomouckého kraje se ve čtvrtek 22. září sešli v kouzelném prostředí Tančírny v Račím údolí na Jesenicku. Právě v nedalekém Javorníku totiž před 20 lety odstartovalo partnerství obou regionů.

„Jsem velice rád, že se partnerství Olomouckého kraje a Opolského vojvodství neopírá pouze o formality a dokumenty, ale že stojí na dlouholetých osobních vazbách. Je výsledkem práce lidí, kteří pečují o dosažení společného cíle, jímž je trvalý rozvoj vzájemného partnerství. Předchozí produktivní spolupráci dokládají například výměnné studijní pobyty na úrovni základních škol, spolupráce seniorských spolků či různá kulturní vystoupení, sportovní události a festivaly. Nesmíme ale usnout na vavřínech, naopak v současné době potřebujeme přátelství ve střední Evropě posilovat,“ sdělil na setkání plynulou polštinou Dalibor Horák, 2. náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Dlouholetou spolupráci si obě strany připomenuly v rámci tradičního společného jednání Komise pro vnější vztahy Olomouckého kraje a Výboru pro zahraniční spolupráci Opolského vojvodství.

Diskuse se pak věnovala využití evropských dotačních prostředků a dalšímu prohlubování vzájemné spolupráce na různých úrovních. Po ukončení jednání se obě delegace setkaly na zámku v polském Otmuchově s maršálkem Opolského vojvodství Andrzejem Bulou.

„Olomoucký kraj patří mezi naše důležité partnery, je nezbytné ve spolupráci nepolevit, ba naopak. Společná blízkost nabízí výzvu jak pro cestovní ruch, tak pro mnohá kulturní či vědecká odvětví,“ doplnil za Opolské vojvodství maršálek Andrzej Bula.

IMG_2705.JPG
IMG_2706.JPG
IMG_2715.JPG
IMG_2722.JPG
IMG_2748.JPG
IMG_2763(2).jpg


Poslední změna 29. 09. 2022 07:36:55