Kraj navštívila norská velvyslankyně. Řešila se zajímavá témata

20. 09. 2017

Norské fondy, tedy grantový systém zaměřený na vědu, výzkum a inovace byly jedním z hlavních témat jednání mezi velvyslankyní Norského království, J. E. Siri Ellen Sletner a prvním náměstkem Olomouckého kraje Jiřím Zemánkem. Společně se sešli minulé úterý 19. září v Olomouci.

„Grantový systém Norských fondů je dobrým příkladem pomoci menším projektům, které by jinak jen těžko hledaly podporu z jiných zdrojů, byť je jejich prospěšnost zřejmá,“ uvedl náměstek Zemánek. Probíraná finanční podpora je společnou iniciativou Norska, Islandu a Lichtenštejnska, která se formou dotací snaží stírat hospodářské a společenské rozdíly v Evropě. V Olomouci díky tomu získala peníze na rozvoj například fakultní nemocnice. V novém programovacím období by o podporu mohly žádat třeba vysoké školy, které v hanácké metropoli sídlí.

Dalším tématem společných jednání byla norská vize konceptu Smart Cities, jde o začlenění nejnovějších technologií do fungování velkých měst. „V této otázce máme jako kraj maličko svázané ruce, protože zavádění prvků Smart Cities mají v kompetenci přímo města a obce. Jsme nicméně připraveni podporovat takové projekty, které mají přesah do kraje a můžeme se na nich podílet,“ dodal náměstek Zemánek.

Za kraj velvyslankyni přivítal první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.
Jednání probíhalo v příjemné atmosféře.
Milou povinností byl pro paní velvyslankyni podpis do pamětní knihy Olomouckého kraje.


Poslední změna 20. 09. 2017 12:12:00