Kraj minimalizuje náklady na elektřinu a zemní plyn nákupem na energetické burze

09. 09. 2014

Olomoucký kraj se už před čtyřmi lety vydal cestou úspor nákladů na energie. Stal se jedním z prvních krajů, které nakoupily elektřinu a plyn pro své krajské sídlo a příspěvkové organizace na Českomoravské komoditní burze Kladno. Letos zde znovu pořídil téměř 93 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a více než 20 tisíc MWh elektřiny na příští rok a proti současným cenám snížil náklady o více než 5 milionů korun.

„Poprvé jsme využili burzovního nákupu v listopadu 2011, kdy jsme pořizovali energie na rok 2012 a ušetřili 5 a čtvrt milionu korun. V následujícím roce jsme nakoupili elektřinu a zemní plyn na léta 2013 a 2014 a náklady snížili meziročně o téměř 7 milionů. V letošním nákupu šly ceny dolů o dalších 5 milionů,“ informoval náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

Mezi organizacemi, které za energie zaplatí méně, je mimo jiné 80 škol, dvě desítky dětských domovů, krajská zdravotnická záchranná služba a krajská správa a údržba silnic, domy seniorů, zařízení sociálních služeb či muzea v Olomouci, Prostějově, Šumperku, Přerově a Jeseníku. Celkem se jedná o dodávky energií do téměř 800 odběrných míst.

Nejvíce kraj a jeho organizace ušetří u silové elektřiny ve vysokém napětí, kde cena meziročně klesla o 20 procent na 1.042 korun za MWh. V nízkém napětí bude cena meziročně nižší o 16 procent. Snížit se podařilo i ceny zemního plynu, které v režimu maloodběr klesly o 10 korun a u velkoodběru o 3 koruny za MWh.

„K pozitivnímu výsledku přispělo správné načasování nákupu na dobu, kdy ceny energií klesají. Vzhledem k flexibilnímu prostředí burzy lze tento trend zachytit a nakoupit při aktuálně nízké úrovni cen,“ doplnil náměstek Šoltys.


Poslední změna 09. 09. 2014 14:11:49