Jesenická nemocnice má nový babybox

16. 10. 2018

Schránka pro odložené děti funguje od úterý 16. října v nejsevernější části Olomouckého kraje. Babybox, v rámci republiky v pořadí už pětasedmdesátý, je umístěn na snadno dosažitelném místě při vstupu do Jesenické nemocnice.

Doufám, že babybox budeme potřebovat co nejméně. Pokud v něm ale nějaké dítě přeci jen najde dočasný úkryt, nepochybuji o tom, že mu u nás bude poskytnuta nejlepší možná péče,“ řekla ředitelka Jesenické nemocnice Jana Chrastinová.

Nový babybox slouží především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné péče. Schránka je opatřená návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině.

Moc bych si přál, aby všechny děti vyrůstaly v harmonickém rodinném prostředí. Bohužel tomu tak někdy není a život odložených dětí je často ohrožen. Babybox je může zachránit, a v tom je jeho největší přínos,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Babybox je z nerezové oceli, dvouplášťový s tepelnou izolací. Po stisknutí zeleného tlačítka se dvířka automaticky otevřou a za patnáct sekund po vložení dítěte zase samočinně zavřou. Součástí schránky je vyjímatelná vanička pro uložení dítěte.

Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na oddělení, že se dvířka otevřela. Na příjmu se rozezní zvuková a světelná signalizace, takže zdravotníci okamžitě vyrážejí pro miminko,“ vysvětlil zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Schránka na odložené děti přišla na celkem 300 tisíc korun a pořízena byla především díky příspěvkům dárců.

Jesenická nemocnice má nový babybox     Foto: Jesenická nemocnice
Jesenická nemocnice má nový babybox
Jesenická nemocnice má nový babybox     Foto: Jesenická nemocnice


Poslední změna 16. 10. 2018 13:57:53