Izraelský velvyslanec jednal s hejtmanem o dalším rozvoji spolupráce obou zemí

23. 02. 2015

V sídle Olomouckého kraje dnes hejtman Jiří Rozbořil přivítal izraelského velvyslance v České republice Garyho Korena. Společně projednali možnosti další spolupráce mezi podniky a institucemi olomouckého regionu a Izraelem.

„Probírali jsme témata, která vyplynula z listopadového společného jednání vlád České republiky a Izraele. Pan velvyslanec Koren zdůraznil přednosti izraelské ekonomiky s jejím důrazem na výzkum a inovace a vyjádřil připravenost zprostředkovat jednání podniků z Olomouckého kraje s izraelskými firmami, a to nejen v oblasti biotechnologií, ale informační techniky, kde Izrael představuje světovou špičku,“  uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

V současnosti probíhá mezi Olomouckým krajem a Státem Izrael živá kulturní výměna. V Olomouci se již sedm let pravidelně konají Dny židovské kultury, na které přispívá i Olomoucký kraj. Velvyslanec Koren v průběhu setkání s hejtmanem připomněl i letošní 25. výročí znovuobnovení diplomatických styků obou zemí.

„Je pro mě potěšením, že mohu navštívit překrásný Olomoucký kraj,“ prohlásil po setkání velvyslanec Gary Koren. „Vážím si vřelého přijetí pana Jiřího Rozbořila a mám radost, že mohu přispět k rozvoji již tradiční spolupráce mezi našimi zeměmi i na regionální úrovni. Hovořili jsme o budoucnosti našich vztahů a našli řadu příležitostí, kde by tato spolupráce mohla fungovat. Především se jedná o oblast znalostní ekonomiky, která je v Izraeli vysoce rozvinutá, vzdělávání a kulturní výměny,“ dodal.

„Jednání s jeho excelencí bylo nesmírně příjemné a podnětné. Jsem rád, že se pro naše firmy rýsují nové ekonomické možnosti,“ podotkl Rozbořil.

 Velvyslanec Gary Koren je v Olomouci poprvé. Na programu má dále návštěvu olomouckých vysokých škol, setkání s primátorem města a besedu v Židovské obci.

Návštěvy Olomouce se účastní i Tereza Šídlová, poradkyně velvyslanectví pro tisk a média.

Gary Koren se narodil v roce 1959 v lotyšské Rize. Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a politologii a národní bezpečnostní studia v Haifě. Pracoval na velvyslanectvích v Malawi, Rusku. Působil jako velvyslanec v Lotyšsku a Litvě. Hovoří hebrejsky, anglicky a rusky.

Návštěva izraelského velvyslance v Olomouci
Návštěva izraelského velvyslance v Olomouci
Návštěva izraelského velvyslance v Olomouci


Poslední změna 23. 02. 2015 15:45:14