Informace pro podnikatele k zákonu č. 267/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

23. 10. 2015

Zákon č. 267/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony přinese od 1. 12. 2015 i změny živnostenského zákona.

Změny se týkají samotného názvu předmětu podnikání dosavadní vázané živnosti „Speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace – bez použití toxických nebo vysoce toxických chemických látek a chemických směsí s výjimkou speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace v potravinářských a zemědělských provozech,

- v potravinářských nebo zemědělských provozech,

- toxickými nebo vysoce toxickými chemickými látkami nebo chemickými směsmi, s výjimkou speciální ochranné dezinsekce a deratizace v potravinářských nebo zemědělských provozech“.

 

S účinností zákona č. 267/2015 Sb. se změnil název předmětu podnikání této vázané živnosti a zní nově následovně:

„Speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace – bez použití nebezpečných chemických látek nebo chemických směsí klasifikovaných jako toxické nebo vysoce toxické, s výjimkou speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace v potravinářských nebo zemědělských provozech,

-v potravinářských nebo zemědělských provozech,

-nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi klasifikovanými jako toxické nebo vysoce toxické, s výjimkou speciální ochranné dezinsekce a deratizace v potravinářských nebo zemědělských provozech“.

 

V souvislosti s výše uvedenou změnou zákona došlo k textovým úpravám požadované odborné způsobilosti. V textu, kde je uveden zákon č. 258/2000 Sb, ve znění zákona č. 392/2005 Sb. se vždy doplňuje zákon č. 267/2015 Sb.

Obdobným způsobem dochází k úpravám požadované odborné způsobilosti u živnosti vázané s předmětem podnikání „Pořádání kurzů k získání znalostí k výkonu speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace“.

Rovněž došlo se změnou zákona k úpravám textu v poznámce s uvedením odkazu na zvláštní právní předpisy.

Z přechodných ustanovení této změny živnostenského zákona nevyplývají pro podnikatele žádné povinnosti. Živnostenský úřad zapíše změny v předmětu podnikání do živnostenského rejstříku nejpozději do 30 dnů ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Informaci připravila: Mgr. Jarmila Jermelková, tel. 585508259, e-mail: j.jemelkova@kr-olomoucky.cz


Poslední změna 23. 10. 2015 09:07:31