Informace pro podnikatele k zákonu č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice)

12. 10. 2015

Zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice)

S účinností tohoto zákona (4. 9. 2015) došlo i ke změnám v zákoně č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

  • Nově se zavádí vázaná živnost „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 a provádění ohňostrojných prací“. Pro jednotlivé činnosti v rámci předmětu podnikání této vázané živnosti se stanoví nově odborná způsobilost, a to v návaznosti na kategorii pyrotechnických výrobků, se kterými bude v rámci provozování živnosti nakládáno. Součástí této vázané živnosti se nově stává i provádění ohňostrojných prací (dříve část rozsahu předmětu podnikání koncesované živnosti „Provádění trhacích a ohňostrojných prací“).

  • Provádění trhacích prací se doplňuje do rozsahu předmětu podnikání dosavadní koncesované živnosti "Výzkum, vývoj, výroba, ničení, zneškodňování, zpracování, nákup a prodej výbušnin", který od účinnosti nové právní úpravy zní: "Výzkum, vývoj, výroba, ničení, zneškodňování, zpracování, nákup a prodej výbušnin a provádění trhacích prací". Odborná způsobilost pro jednotlivé činnosti v rámci této koncesované živnosti je prakticky shodná s dřívější právní úpravou.

  • Koncesovaná živnost "Provádění trhacích a ohňostrojných prací" se na základě takto provedených změn zrušuje.

    Změna živnostenského zákona obsahuje i přechodná ustanovení.

  • Podnikatelé, kterým ke dni 4. 9. 2015 trvalo živnostenské oprávnění k provozování koncesované živnosti „Provádění trhacích a ohňostrojových prací“ v úplném rozsahu nebo částečném rozsahu předmětu podnikání „provádění trhacích prací“, jsou oprávněni i nadále provozovat živnost koncesovanou „Výzkum, vývoj, výroba, ničení, zneškodňování, zpracování, nákup a prodej výbušnin a provádění trhacích prací“ v rozsahu předmětu podnikání „provádění trhacích prací“.

  • Podnikatelé, kterým ke dni 4. 9.  2015 trvalo živnostenské oprávnění k provozování koncesované živnosti „Provádění trhacích a ohňostrojných prací“ v úplném rozsahu nebo v částečném rozsahu předmětu podnikání „provádění ohňostrojných prací“, jsou oprávněni provozovat živnost vázanou „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 a provádění ohňostrojných prací“ v rozsahu předmětu podnikání „provádění ohňostrojných prací“.

  • Podnikatelé, kterým ke dni 4. 9. 2015 trvalo živnostenské oprávnění k živnosti volné, jsou oprávněni provozovat činnosti spočívající v nákupu, prodeji, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 po dobu jednoho roku ode dne nabytí účinnosti zákona Pokud hodlají po této době pokračovat, jsou povinni před uplynutím doby ohlásit živnostenskému úřadu - nejpozději dne 4. 9. 2016 - vázanou živnost „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 a provádění ohňostrojných prací“ v úplném nebo částečném rozsahu předmětu podnikání včetně doložení požadované odborné způsobilosti.

  • Úkony provedené dle přechodných ustanovení jsou osvobozeny od správních poplatků

 

 

Zpracovala: Mgr. Jarmila Jemelková, telefon 585 508 259, email: j.jemelkova@kr-olomoucky.cz


Poslední změna 09. 11. 2015 17:29:27