Hněvotín převzal zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku

19. 08. 2016

Slavnostním vyhlášením výsledků přímo v obci, která získala prvenství, vyvrcholila soutěž Vesnice Olomouckého kraje roku 2016. Zlatou stuhu převzal Hněvotín – obec, která leží asi sedm kilometrů od Olomouce a má 1757 obyvatel. Hodnotitelskou komisi zaujala nejen svým vzhledem, ale také třeba spolkovým životem.

„Jsem velice rád, že tímto způsobem byli ocenění obyvatelé naší obce. Vítězství v krajském kole soutěže je totiž právě jejich zásluha. My trošku bojujeme s tím, že Hněvotín leží jen kousek od hanácké metropole. Za každou cenu se ale snažíme zachovat venkovský ráz obce,“ řekl starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.

Druhé místo obsadila Paseka a na třetí příčce skončil Majetín. Každá z obcí dostane od Olomouckého kraje prémii v podobě sto tisíc korun.

„Rozhodování o vítězi bylo nesmírně složité. Úroveň jednotlivých obcí se totiž v posledních letech téměř vyrovnala. Rozdíly jsou opravdu minimální,“ sdělil předseda hodnotitelské komise Tomáš Müller.

„Těší mě, že se obce do této soutěže stále hlásí. Svědčí to o jejich zdravém sebevědomí a chuti ukázat ostatním, že se mají čím pochlubit. V minulosti klání o krajskou vesnici, kterého se region účastní už od roku 2003, malinko upadalo. Například loni se přihlásila jen desítka obcí. Než jsme stihli vyřešit, jak budeme starosty motivovat, přišel zlom v podobě letošních dvaceti přihlášených,“ uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí putuje do Dubu nad Moravou. Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem získala Bělá pod Pradědem. Troubky se radují z Bílé stuhy za činnost mládeže a Modrou stuhou za společenský život byla oceněna Skalka.

Olomoucký kraj pak ocenil ještě obec Rapotín za moderní knihovnické a informační služby, Vrbátky za místní spolkový život, Radvanice za vytváření harmonické atmosféry pro všechny generace a Čelechovice na Hané za prezentaci prostřednictvím tradičních venkovských řemesel. Všechny tyto obce dostanou od hejtmanství po padesáti tisících korunách.

„Tvář obcí v regionu se stále zlepšuje. V první řadě je to zásluha samotných obyvatel. Olomoucký kraj k tomu ale také přispívá – a to prostřednictvím nejrůznějších dotačních programů, z nichž je možné čerpat peníze na jednotlivé akce,“ zmínil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Mimořádné ocenění hodnotitelské komise získali v Babicích, Buku, Hrabové, Luké, Nákle a Žákovicích. Osobností Programu obnovy venkova se stal Tomáš Pavelka z Mořic.

Hodnotitelská komise navštívila každou z dvacítky přihlášených obcí v době od 8. do 16. června. Vesnice měly dvě hodiny na to, aby se prezentovaly tak, jak to vyžadují pravidla soutěže.

Hněvotín postoupil do celostátního kola soutěže. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2016 bude vyhlášen 17. září 2016 na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Více fotografií zde.

Hněvotín převzal zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku
Hněvotín převzal zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku
Hněvotín převzal zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku


Poslední změna 19. 08. 2016 14:25:43