Hledá se TOP Odpovědná firma Olomouckého kraje

17. 04. 2014

Platforma Byznys pro společnost vyhlásila již 11. ročník soutěže TOP Odpovědná firma, v jejímž rámci jsou oceňovány firmy s ohledem na udržitelnost svého podnikání a prosazování principů společenské odpovědnosti. Letos byla poprvé ve spolupráci se společností TESCO SW a Moravskou vysokou školou Olomouc (MVŠO) vyhlášena regionální soutěžní kategorie Odpovědná firma Olomouckého kraje 2014, která je zaměřena na mikro, malé a střední podniky. Olomoucký kraj je tak prvním v rámci celé ČR, který zaostří svou pozornost na menší podniky, jež nejen úspěšně podnikají, ale jsou i přínosem pro daný region a místní komunitu.

„V posledních letech jsme zaznamenali vzrůstající zájem malých i velkých firem získat toto ocenění. Soutěží již prošlo přes 820 strategií a projektů. To je pro nás signálem, že si firmy ocenění váží, protože potvrzuje správnost jejich podnikatelské strategie,“ říká Táňa Chudáčková, manažerka ceny z Byznysu pro společnost. „Letos poprvé jdeme naproti odpovědným firmám v regionech. Dohodli jsme se se společností TESCO SW a MVŠO, že vyhlásíme speciální kategorii pro Olomoucký kraj. Chceme poukázat na to, že odpovědné podnikání rezonuje i mezi menšími firmami, “ popisuje Chudáčková jednu z novinek současného ročníku.

“Chápeme velmi pozitivně, že je první regionální cena vyhlášena právě v Olomouckém kraji, a do budoucna tak bude inspirací pro další kraje,” uvedl Michal Symerský, náměstek hejtmana Olomouckého kraje za regionální rozvoj. Dle jeho vyjádření cena TOP Odpovědná firma Olomouckého kraje je příspěvkem na podporu krajské koncepce podpory drobného a malého podnikání.

„Malé a střední podniky mají v našem kraji nezastupitelnou roli v oblasti zaměstnanosti a stabilizace společnosti, ale složitě prosazují své zájmy. Často jsou oproti velkým nadnárodním firmám přehlíženy, jak politiky, tak veřejností. Proto jsme se rozhodli krajskou cenu podpořit, abychom zviditelnili jejich skutečný přínos,“ vysvětluje Josef Tesařík jr. z TESCO SW. Tato rodinná firma je příkladem propojení úspěšného podnikání s prosazováním principů společenské odpovědnosti především v oblasti vztahu k zaměstnancům a regionálním rozvoji.

Odborným partnerem krajského ocenění je MVŠO, která jako jedna z prvních vysokých škol v ČR zahrnula téma společenské odpovědnosti firem do svých učebních programů. Budoucí manageři či podnikatelé každoročně v rámci výuky organizují ve spolupráci s místními firmami, neziskovými či veřejnoprávními organizacemi desítky projektů, které jsou přínosné pro podporu olomouckého regionu. „Odpovědné chování zvyšuje produktivitu práce a loajalitu zaměstnanců a z dlouhodobého hlediska přináší firmám udržitelnou konkurenční výhodu. Aktivity společenské odpovědnosti však musí odpovídat charakteru podniku a navazovat na firemní hodnoty a poslání podniku. Nejsou účinné ani bez osobního etického přesvědčení vedení i zaměstnanců,“ říká Dana Bernardová z MVŠO. Pod jejím vedením MVŠO zahájila průzkum, který je zaměřen na přínosy mikro, malých a středních podniků Olomouckému kraji v běžně nesledovaných ukazatelích, jakými je vztah k zaměstnancům a přínos pro místní komunitu. Výsledky budou prezentovány v červnu.

TOP Odpovědná firma 2014 se koná pod záštitou předsedy Senátu PČR Milana Štěcha, předsedy PSP ČR Jana Hamáčka, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Generálním partnerem ceny je Plzeňský Prazdroj. Účast pro firmy je bezplatná.

Podrobné informace o soutěži naleznete na www.topodpovednafirma.cz.

tz1704-01.jpg


Poslední změna 17. 04. 2014 17:19:19