Historicky první titul Film Friendly získává filmová kancelář Jeseníky

04. 05. 2015

Prvním držitelem ocenění Film Friendly určeného regionálním subjektům, které jsou nejvstřícnější filmařům, se stala filmová kancelář Jeseníky (Jeseníky Film Office). Kancelář zvítězila díky aktivní komunikaci s filmaři, efektivní koncepci získávání filmových projektů pro region a následnému zužitkování audiovizuálních děl k propagaci Jeseníků.

Předání proběhlo 2. května v průběhu slavnostního zakončení filmového festivalu Finále Plzeň. Cenu převzal Jan Závěšický, předseda správní rady Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu. „Máme z ocenění velkou radost a doufáme, že vítězství v soutěži na náš kraj upozorní další filmaře. Snažíme se aktivně pracovat s filmovým průmyslem, protože přináší do regionu peníze i návštěvníky. Doufáme, že nám vydrží podpora našich členů a partnerů, Olomouckého kraje a dalších veřejných i soukromých hráčů, za kterou moc děkujeme a bez které by to nešlo,“ uvedl Závěšický.

„Zviditelnění Olomouckého kraje je vždy dobrou zprávou. Pokud se náš region stane díky filmařům oblíbenou a vyhledávanou destinací, přinese to určitě další příležitosti v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Jesenicko má velký turistický potenciál a jsem rád, že se díky filmové kanceláři Jeseníky prezentuje v tom nejlepším světle,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. 

Výroční ocenění Film Friendly je společnou iniciativou Asociace producentů v audiovizi, filmové kanceláře Czech Film Commission a agentury CzechTourism. Porota složená se zástupců všech tří organizací hodnotila 12 přihlášených subjektů. Vítězná filmová kancelář Jeseníky zaujala porotu systematickou spoluprací s filmaři, které se věnuje již od roku 2012 a zároveň tím, že její mateřská organizace Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu aktivně využívá natáčených filmů a TV projektů k propagaci destinace.

Vítězná kancelář Jeseníky Film Office se v minulosti podílela například na natáčení snímků Krásno, Díra u Hanušovic nebo aktuálně na dokumentu Krajina. Díky vstřícnému jednání získala od filmových producentů velmi dobré ohlasy. „Funkční regionální filmové kanceláře jsou pro producenta velice přínosné. Pomáhají nám se rychle zorientovat v místním prostředí a jsou zdrojem důležitých informací, kontaktů. V ideálním případě mohou pomoci nalézt i nějaké regionální zdroje financování. S touto formou spolupráce z natáčení filmu Díra u Hanušovic mám já osobně velmi dobrou zkušenost,“ uvedl producent Ondřej Zima.

Velkou předností kanceláře Jeseníky Film Office byla její schopnost ukázat se jako „film friendly“ i potenciálním návštěvníkům. „Putovat po stopách filmových hrdinů a hrdinek místy, která znáte ze stříbrného plátna, má pro řadu lidí zvláštní kouzlo. Místa, kde vznikly oblíbené filmy, se ale nestávají cílem filmových turistů sama od sebe. To si velmi dobře uvědomili právě v Jeseníkách, kde v posledních letech vzniklo několik úspěšných filmově turistických produktů v návaznosti na filmy Alois Nebel, Krásno či Kladivo na čarodějnice,“ objasňuje Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Sdružení cestovního ruchu Jeseníky spolupracuje také na vzniku mnoha televizních pořadů a dokumentů o Jeseníkách. Letos navíc spouští projekt oficiální zážitkové karty Jeseniky Pass, která nabídne turistům systém slev a bonusů u poskytovatelů služeb. Právě karta Jeseniky Pass bude také využívat popularity v Jeseníkách natočených filmů, Sdružení totiž chystá vydat mimořádnou edici karty hosta Jeseniky Pass na filmové motivy.

Více informací o soutěži a seznam zúčastněných naleznete na: www.filmfriendly.cz.

Lenka Dusová a Jan Závěšický s cenou Film Friendly Region


Poslední změna 04. 05. 2015 09:41:13