Hejtmanství rozšíří dosavadní podporu rodin s dětmi

08. 06. 2015

Krajští radní ve čtvrtek 4. června odsouhlasili dva důležité dokumenty, které umožní reagovat na potřebu podpory rodin s dětmi v našem regionu. Smyslem rodinné politiky je vytvořit ve společnosti prostředí přátelské rodině, a zejména pak vytvoření podmínek pro fungování rodin a jejich podporu.

Cíle a opatření rodinné politiky Olomouckého kraje směřují do oblasti slučitelnosti rodinného a pracovního života a dále se zaměřují na podporu rodičovské péče o děti. V tomto ohledu se jedná především o informovanost a spolupráci v rámci propagace prorodinných aktivit v kraji.

Podle navržených opatření se Olomoucký kraj v nejbližším období zaměří na nepřímou finanční podporu v podobě slev pro rodiny, jako je například Rodinný pas nebo Olomouc region card. Chceme rovněž rozvíjet aktivity zaměřené na vytváření vhodných podmínek pro rodiny s dětmi prostřednictvím Family pointů a dětských koutků, a to nejen u našich příspěvkových organizací,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Yvona Kubjátová.

Od příštího roku bude nově vyhlášen i samostatný dotační titul pro nekomerčně poskytované služby, jejichž aktivity jsou zaměřeny na rodiny s dětmi. V neposlední řadě hejtmanství počítá i s podporou skloubení mnohdy náročné profesní a rodičovské role. V tomto směru se rýsuje vznik krajské mateřské školy.

Na rok 2016 připravuje vedení Olomouckého kraje projekt vlastní firemní mateřské školy. Myslím si, že je to krok správným směrem a především úžasná možnost pro zaměstnané maminky,“ dodal hejtman Jiří Rozbořil. Mateřská škola, kde by měla být zatím zřízena jedna třída, nabídne místa dětem rodičů, kteří pracují na olomouckém krajském úřadě či v některé z příspěvkových organizací kraje.

Koncepci rodinné politiky Olomouckého kraje na období 2016 až 2018 a Akční plán rodinné politiky Olomouckého kraje na rok 2016 budou na svém červnovém jednání ještě schvalovat zastupitelé kraje.

Ilustrační foto


Poslední změna 08. 06. 2015 13:50:37