Hejtmanství podpořilo zápis unikátní památky na seznam UNESCO

07. 12. 2017

V Polsku se 1. prosince uskutečnilo jednání významných organizací, které mají co do činění s historií papíru. Shodly se na tom, že společně podpoří zápis ruční papírny ve Velkých Losinách na list Světového dědictví UNESCO.

Setkání se zúčastnili zástupci papírenského mlýna z polských Duszniek, papírny z německého Homburgu a velkolosinské ruční papírny. Olomoucký kraj zastupoval náměstek Milan Klimeš.  „Papírna ve Velkých Losinách patří mezi zcela výjimečné objekty a už jenom to, že jako jediná dosud vyrábí papír starou ruční technikou, stojí za pozornost. Na seznamu UNESCO by tedy neměla chybět,“ zdůvodnil podporu kraje Klimeš.

Setkání proběhlo v polském městě Duszniki-Zdrój a organizovalo ho Evropské seskupení pro územní spolupráci Novum. Zástupci všech tří výše zmiňovaných organizací a Olomouckého kraje podepsali smlouvu o tom, že v úsilí o zapsání losinské papírny na seznam světového kulturního dědictví budou postupovat společně.

Losinská papírna je nejstarším zařízením tohoto druhu v Evropě. „V Olomouckém kraji není mnoho míst, kam se sjíždí lidé z celého světa. Papírna ve Velkých Losinách k nim ale určitě patří a těm, kteří se o její provoz starají, proto patří velký dík,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje. 

Setkání přikládali sousedé v Polsku velký význam. Další fotografie z jednání naleznete na odkazech níže.

http://www.umwd.dolnyslask.pl/urzad/aktualnosci/single-view/artykul/muzeum-papiernictwa-walczy-o-wpisanie-na-liste-unesco/

http://www.umwd.dolnyslask.pl/urzad/aktualnosci/single-view/artykul/spotkanie-z-wicehetmanem-kraju-olomunieckiego/

Hejtmanství podpořilo zápis unikátní památky na seznam UNESCO


Poslední změna 08. 12. 2017 13:52:19