Hejtmanství ocenilo talentované školáky

23. 10. 2019

V úterý 22. října proběhlo v Regionálním centru Olomouc slavnostní vyhlášení 15. ročníku ocenění Talent Olomouckého kraje 2019. Ohodnocení nejlepších žáků a studentů, kteří dosáhli mimořádných výsledků v krajských, celorepublikových i mezinárodních kolech soutěží a přehlídek, je jednou z forem, jak hejtmanství podporuje talentovanou mládež v regionu.

Ocenění se udělovalo v pěti oborech - humanitním, přírodovědném, technickém a dovednostním, uměleckém a sportovním. Prvních pět úspěšných talentů v každém oboru bylo jednorázově ohodnoceno finančním příspěvkem z rozpočtu Olomouckého kraje,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

Novým rekordem ocenění je dvojnásobné absolutní vítězství Jana Flajšara z Gymnázia Olomouc - Hejčín, který zvítězil jak v humanitním (anglický jazyk), tak i přírodovědném (astronomie) oboru.

Martina Ivanova ze Slovanského gymnázia v Olomouci svým letošním vítězstvím ve středoškolské kategorii technického oboru (grafické předměty a korektura textu) drží dosavadní rekord v počtu získaných ocenění. Pro titul Talent kraje si na pódium přišla už šestkrát.

V uměleckém oboru středoškolské kategorie slavila vítězství Hana Machovská ze Základní umělecké školy Žerotín v Olomouci - letošní vicemistryně světa v taneční soutěži Dance World Cup 2019. V témže oboru stojí za zmínku i čtvrté místo Antonína Brtníka ze Střední řezbářské školy v Tovačově, protože vůbec poprvé v historii byl oceněn mladý talent v disciplíně moderní magie.

Pozadu nezůstali ani žáci mladších ročníků z víceletých gymnázií a základních škol. Nejúspěšnějším sportovcem se letos stal František Marghold ze šternberského gymnázia. Ten má na kontě tři medaile z vrcholových mezinárodních gymnastických závodů a šest titulů mistra republiky v jediném roce.

Už dvanáctým rokem byly vyhodnoceny i školy, jejichž svěřenci dosáhli nejkvalitnějších umístění. V rámci převzetí ocenění obdržely finanční příspěvek. „Peněžitý dar má školy v první řadě motivovat, aby své žáky a studenty dál v maximální míře podporovaly v zapojování do soutěží a olympiád,“ uvedla neuvolněná členka Rady Olomouckého kraje Alena Adamíková.

V závěru akce pak byli ohodnoceni také organizátoři a garanti soutěží vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Fotogalerie zde.

Hejtmanství ocenilo talentované školáky
Hejtmanství ocenilo talentované školáky
Hejtmanství ocenilo talentované školáky


Poslední změna 23. 10. 2019 09:18:38