Hejtmanství do konce tohoto roku opraví devět krajských škol za více než 190 milionů korun

07. 09. 2015

Do rekonstrukcí, modernizací, oprav a údržby škol investuje Olomoucký kraj celkem 194 milionů korun. Z krajského rozpočtu půjde více než 76 milionů, další peníze získalo hejtmanství z dotací Operačního programu Životní prostředí.

Rekonstrukce budov se přitom netýká jen zateplení fasád. Ve školách budou vyměněna také okna a rovněž zatepleny a v mnoha případech i opraveny střešní konstrukce. Stavební úpravy se dotknou i vnitřních prostor. Lepšího prostředí se dočkají jak studenti a učni z celého kraje, tak také žáci základní školy v Hranicích. Právě rekonstrukce tohoto školského zařízení je pro Olomoucký kraj finančně nejnáročnější.

Celková investice do zateplení a snížení energetické náročnosti Základní školy a Mateřské školy Hranice přesáhne 35 milionů korun. Olomoucký kraj z toho uhradí více než 18 a půl milionu korun,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil. „U jedné olomoucké školy se podařilo práce ukončit s koncem letních prázdnin a studenti tak zahajují školní rok v novém prostředí.  Jedná se o Střední školu Logistiky a chemie U Hradiska. Zbývající školy budou opraveny nejpozději do konce roku,“ dodal Rozbořil.

V druhé polovině října skončí například i rekonstrukce hlavní budovy Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku. Jedná se o největší učňovskou školu v tomto okrese. „Zateplení se dočkaly jak obvodové zdi, tak střecha. Energeticky úsporná opatření ocení žáci a pedagogové hlavně v zimě, kdy na ně už nepotáhne netěsnícími okny. Díky tepelné izolaci by příjemné prostředí ve škole mělo být po celý rok, před sluncem třídy ochrání také žaluzie,“ přiblížila ředitelka školy Irena Jonová.

Podle předběžných odhadů ušetří v následujících letech hejtmanství díky energeticky úsporným opatřením 4 a půl milionu korun ročně. Úspora se týká především provozních nákladů.

Seznam škol, na kterých budou provedena energeticky úsporná opatření:

SŠ sociální péče a služeb Zábřeh

ZŠ a MŠ Hranice

SOŠ obchodu a služeb Olomouc

SŠ technická a obchodní Olomouc

SOŠ a SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30

Slovanské gymnázium Olomouc – Pasteurova

SŠ Logistiky a chemie Olomouc

SOŠ gastronomie a potravinářství Jeseník – tělocvična

SOŠ a SOU strojírenské a stavební Jeseník - dílny

Ilustrační foto
Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku - průběh rekonstrukce
Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku - průběh rekonstrukce


Poslední změna 07. 09. 2015 09:32:15