Hejtman zahájil ojedinělou expozici silničních mostů

27. 06. 2014

Novou muzejní expozici „Z historie a současnosti našich silničních mostů“ dnes ráno ve Vikýřovicích slavnostně otevřel hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Zprovoznění expozice je završením rekonstrukce objektu Muzea silnic, historického Krenišovského dvora, ve kterém muzeum sídlí. Vedle stávajících výstav „Via est vita – silnice je život“ a „Po stopách bratří Kleinů – stavitelů silnic, železnic a mostů“ je výstava věnovaná mostům třetí unikátní stálou expozicí silničního muzea ve Vikýřovicích.

Celková rekonstrukce mimořádného objektu muzea probíhala ve více etapách již od roku 2010 a celkové náklady na vybudování Muzea silnic dosáhly téměř 39 milionů korun. Akce byla financována z Norských fondů, prostředků Správy silnic Olomouckého kraje a zřizovatele organizace, Olomouckého kraje. „Otevření výstavy je třetí etapou a zároveň završením rekonstrukce v Česku jediného a v Evropě ojedinělého muzea. Z hlediska cestovního ruchu má muzeum velký potenciál obohatit nabídku vyžití při návštěvě turistické destinace Jeseníků," uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Nová expozice představuje mosty jako technická díla, sleduje vývoj mostního stavitelství od prvních dřevěných a kamenných lávek až k železobetonovým mostům. Mezi nejstaršími exponáty je možno zhlédnout např. model dřevěného mostu a pískovcový klenák z konce 18. století. Mezi ty největší patří tzv. Bailey Bridge, mostní konstrukce, která se začala používat za 2. světové války a jako mostní provizorium se používá dodnes. Výstavu doprovází i zábavné interaktivní prvky. Návštěvníci si mohou zkusit postavit model unikátní lávky Leonarda da Vinciho a na velkoplošné mapě mohou označit svůj oblíbený most.

img-5045.jpg
img-5012.jpg
img-5001.jpg
img-4987.jpg
img-4976.jpg
img-4949.jpg
img-5026.jpg


Poslední změna 27. 06. 2014 12:42:16