Hejtman s ministrem dopravy otevřeli obchvat Zvole na Šumpersku

31. 07. 2014

Za přítomnosti ministra dopravy Antonína Prachaře dnes hejtman Jiří Rozbořil slavnostně zahájil provoz obchvatu Zvole a Vlachova na Šumpersku. Nejvýznamnější silniční stavbu v Olomouckém kraji letos Ředitelství silnic a dálnic dokončilo za zhruba miliardu korun. Nový úsek silnice I/44 Vlachov – Rájec sníží hlukovou zátěž, emise a dopravní zátěž v obcích, zvýší také bezpečnost dopravy.

Silnice I/44 probíhá mezi Mohelnicí a hraničním přechodem do Polska v Mikulovicích a je důležitou součástí komunikační sítě České republiky s mezinárodním významem. Stavba má mimořádný význam nejen pro občany obcí Vlachov a Zvole, kterým přinese úlevu od tisíců aut, denně projede obcemi 15 000 aut, ale i pro všechny občany okresů Šumperk a Jeseník, kterým se zkrátí napojení na krajské město a zbytek republiky. V neposlední řadě má stavba význam pro celý Olomoucký kraj, a to v souvislosti například s cestovním ruchem, nezaměstnaností nebo podnikáním,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Projekt obchvatu je financován ze Státního fondu dopravní infrastruktury a spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Doprava. Z Evropské unie putuje na stavbu silnice pětaosmdesát procent potřebné sumy. Obchvat projektovala firma Dopravoprojekt Brno. Projekt zhotovilo Sdružení I/44 Vlachov Rájec (Eurovia CS, STRABAG, IDS Olomouc, D.I.S. Brno).

img-8318.jpg
img-8312.jpg
img-8371.jpg
img-8336.jpg


Poslední změna 31. 07. 2014 16:31:42