Hejtman Rozbořil vítá rozvoj gastroturistiky na Jesenicku

27. 05. 2015

Už čtvrtým rokem pokračuje iniciativa Ochutnejte Jeseníky, která vrací do jídelníčků jesenických restaurací původní recepty a pokrmy připravené z místních surovin. Pravá jesenická jídla si mohou turisté objednat na desítkách míst po celých horách i v podhůří.

„První dva roky jsme turisty seznamovali s restauracemi, kde mohou tradiční jídla ochutnat, loni jsme představovali výrobce typických místních produktů či surovin a letos budeme společně s návštěvníky hor objevovat dávné recepty z Jeseníků a učit se kulinářským fíglům našich babiček,“ uvedla Andrea Závěšická, ředitelka Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.

„V loňském roce se nám podařilo zásadně rozšířit seznam restaurací, které hostům nabízejí tradiční recepty z Jeseníků. Letos se zaměříme právě na popularizaci typických jesenických receptů a seznámíme veřejnost s některými triky, které v kuchyni používali naši předkové," objasnila Andrea Závěšická. Ruku v ruce s tímto záměrem jde i popularizace tradičních plodin, které jsou pro Jeseníky typické.

„Mě osobně těší, že iniciativa Ochutnejte Jeseníky přibližuje také místní původní plodiny, jako je například špalda nebo pohanka,“ připomíná zakladatel společnosti Pro-Bio Martin Hutař, který se v 90. letech zasloužil o navrácení tradičních obilnin a bylin na jesenická pole.

Sdružení cestovního ruchu pořádá v rámci iniciativy také krátkodobé akce jako Ochutnejte Svatomartinskou husu, Ochutnejte Bio Jeseníky nebo Ochutnejte domácí chléb.

„Gastroturistika je stále oblíbenější a vyhledávanou součástí výletů a dovolených. Spojení Jeseníků se zdejšími tradičními pokrmy a regionálními potravinami je podle mého krok správným směrem. Pokud se tato inciativa bude dále rozšiřovat a služby zkvalitňovat, je to zcela jistě další dobrý impuls pro rozvoj cestovního ruchu v severní části našeho regionu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Osvětová činnost Ochutnejte Jeseníky trvá celoročně od roku 2012. Zapojily se do ní desítky restauračních zařízení a regionálních producentů či výrobců. Předloni obdržela iniciativa jedno z nejprestižnějších ocenění v oblasti destinačního managementu Velkou cenu cestovního ruchu za nejlepší jednotnou kampaň.

Seznam restaurací, výrobců i recepty najdete na NavstivteJeseniky.cz.

Ilustrační foto - pohankový tabouleh


Poslední změna 27. 05. 2015 11:58:38