Hejtman Rozbořil s ministrem Mládkem a primátorem Přerova jednali v Bochoři o budoucnosti strategické zóny

14. 09. 2015

Do konce roku by mělo padnout rozhodnutí, zda chystaná strategická průmyslová zóna v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři na Přerovsku bude fungovat bez letiště nebo s ním. Olomoucký kraj, stejně jako město Přerov, preferuje zrušení letiště. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila je plocha areálu unikátní co do velikosti a díky své rozloze i atraktivní pro možné investory.

„Jedná se o unikátní 400hektarový pozemek. Je tam jediný vlastník, a to je stát. Další  důvod, a ten je naprosto zásadní, je budoucí dopravní napojení na dálnici D1,“ řekl hejtman Jiří Rozbořil.

Na rozdíl od krajské samosprávy a vedení města Přerova je proti rušení letiště armáda. Ministerstvo obrany sice vznik nové průmyslové zóny podporuje, ale je proti bourání letiště. „Neradi bychom bourali letiště dříve, než se objeví velký investor. Bochoř je na trase mezi vrtulníkovou základnou v Náměšti nad Oslavou a Libavou a armáda letiště stále využívá,“ uvedl náměstek ministra obrany Pavel Beran.

O konečné podobě průmyslové zóny v Bochoři bude jednat na začátku příštího roku vláda. Materiál předloží ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který se do Bochoře přijel osobně podívat. "K rozhodnutí zbývá, zda průmyslová zóna bude fungovat spolu s letištěm nebo bude bez letiště. Obě řešení mají své výhody i nevýhody. Pokud bude s letištěm, tak pozemků bude k dispozici daleko méně, na druhou stranu to může být zajímavé pro firmy, které chtějí podnikat v leteckém průmyslu," dodal ministr Mládek.

Přerovsko patří v Olomouckém kraji k okresu s nejvyšší nezaměstnaností. Právě od vzniku strategické průmyslové zóny si kraj i město slibují nová pracovní místa. Pro stavbu zóny v Bochoři je nyní důležitá dostavba chybějících dvou úseků D1 z Říkovic do Přerova a z Přerova do Lipníku nad Bečvou. 

Hejtman Rozbořil s ministrem Mládkem a primátorem Přerova jednali v Bochoři o budoucnosti nové strategické zóny
Hejtman Rozbořil s ministrem Mládkem a primátorem Přerova jednali v Bochoři o budoucnosti nové strategické zóny
Hejtman Rozbořil s ministrem Mládkem a primátorem Přerova jednali v Bochoři o budoucnosti nové strategické zóny


Poslední změna 14. 09. 2015 08:30:08