Hejtman Rozbořil jednal se zástupci Města Libavá. O škole, dopravě i zajištění požární ochrany

01. 04. 2016

Schůzka byla první z celé řady setkání, která vedení Olomouckého kraje nabídlo zástupcům všech tří nově vzniklých obcí na Libavé začátkem března. Hejtman Jiří Rozbořil během jednání přislíbil starostce Města Libavá maximální podporu při řešení problémů, které by v obci mohly nastat.

Zachování základní školy. Pro Město Libavá, které bylo vyčleněno z vojenského újezdu a k 1. lednu tohoto roku se stalo samostatnou obcí, téma číslo jedna. Školu navštěvuje 78 dětí. K dispozici tu mají moderně vybavené třídy s interaktivními tabulemi. Zatím ji spravuje Olomoucký kraj. To se ale na začátku nového školního roku změní a starat se začne sama obec.

 „Škola funguje takzvaně na výjimku. Ročně kvůli nízkému počtu dětí chybí na platy učitelů asi jeden a půl milionu korun. Pro obec s necelými 550 obyvateli to nejsou malé peníze. Chystáme ale prodej bytů a máme i další nápady, jak sehnat finance. Školu tu chceme udržet,“ řekl místostarosta Města Libavá Jiří Ondřejka.

„Jsem rád, že představitelé Města Libavá hodlají školu udržet. Olomoucký kraj je připraven jim pomoci s administrativou tak, aby bezúplatný převod školy včetně zaměstnanců a vybavení pod správu obce proběhl hladce. Jde o přesun majetku za 12 milionů korun. Zároveň nabízíme finanční podporu. Jsme ochotni dokrýt část nákladů na mzdy učitelů,“ uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Téma číslo dvě – dopravní obslužnost. Na jejím zajištění jsou závislí nejen občané, kteří dojíždí do práce, k lékaři či za zábavou do krajského města, ale i děti, které navštěvují základní školu. V tomto bodě došlo k dohodě na možné úpravě jízdního řádu – a to u ranních i dalších spojů tak, aby vyhovovaly obyvatelům obce.

 „Budeme zjišťovat, jaké jsou možnosti. Oslovíme naše občany i rodiče školáků, zda by měli o změnu zájem,“ zmínila starostka Města Libavá Štěpánka Tichá.

„Pokud se na nás obec se žádostí o změnu obrátí, budeme se jí určitě zabývat,“ řekla Kateřina Suchánková, vedoucí odboru ekonomiky a financování KIDSOK.

Do třetice byla řeč o požární ochraně. Její zabezpečení ukládá obcím zákon. Město Libavá ale nemá vlastní jednotku SDH. Ta nejbližší, která má k dispozici cisternu, je ve dvanáct kilometrů vzdáleném Domašově nad Bystřicí. Tato oblast je přitom důležitá i pro zajištění součinnosti se složkami Integrovaného záchranného systému.

„Požární ochranu tady vždycky zajišťovala armáda. Chceme ji požádat, zda by v tom na základě dohody nebo smlouvy s námi pokračovala dál“, uzavřel místostarosta Města Libavá Jiří Ondřejka.

I s tímto pomůže Městu Libavá Olomoucký kraj. Hejtman Jiří Rozbořil osloví ministra obrany a požádá ho o spolupráci s obcí.

Setkání s nově vzniklými obcemi na Libavé budou pokračovat. Na řadě jsou teď Kozlov a Luboměř pod Strážnou.

Hejtman Rozbořil jednal se zástupci Města Libavá. O škole, dopravě i zajištění požární ochrany


Poslední změna 01. 04. 2016 12:16:14