Hejtman Rozbořil a primátor Olomouce se domluvili na užší spolupráci. Za prioritu považují především dopravu

04. 02. 2015

Doprava je zásadním tématem jak hejtmanství, tak města. Co Olomouc v současné době nejvíce trápí, jsou rušené přechody pro chodce. V Olomouckém regionu se rušení týká stovek přechodů, v samotném krajském městě jde o více než dvacet.

„V krajském rozpočtu máme na přechody částku 5 milionů korun. To je ale na řešení přechodů v Olomouci i v ostatních obcích kraje málo. Uvidíme, kolik bude nakonec požadavků od samotných obcí. Pokud se ukáže, že je potřeba navýšit částku v dotačním titulu na přechody, určitě tak uděláme. Budeme ale také požadovat, aby hrazení nákladů na úpravy přechodů šlo z velké části z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury,“  uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Zda přechody vyhovují a odpovídají současným normám, posuzuje dopravní policie. Kritériím jako jsou šířka vozovky, osvětlení přechodu, přehlednost místa nebo možnost rozdělit vozovku ostrůvkem pro chodce, nevyhovují na dvě desítky přechodů v Olomouci. Město by však na jejich úpravy potřebovalo více než 5 a půl milionů korun. Iniciativu kraje při vyjednávání možností financování vítá i primátor města.

„V případě spolupráce s Olomouckým krajem existuje větší možnost získat prostředky z dotací, na které samo město nedosáhne. Přechody pro chodce chceme letos řešit jako prioritu při přípravě projektových dokumentací nových investic,“ dodal primátor Olomouce Antonín Staněk. 

Kromě dopravy se hejtman Rozbořil i primátor Olomouce shodli na vzájemné spolupráci při řešení nových protipovodňových opatření nebo na přístupu k problematice odpadového hospodářství, a to v souvislosti s novými evropskými dotacemi.

img-3108.jpg


Poslední změna 05. 02. 2015 08:44:14