Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015

25. 09. 2015

Ve čtvrtek 24. září se v Luhačovicích konala mezinárodní konference Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů, které se zúčastnil také hejtman Jiří Rozbořil. Hlavním impulzem pro její konání byl stav dopravní infrastruktury na střední a východní Moravě a její nedostatečné propojení se sousedními regiony, které je překážkou udržitelného rozvoje regionu. Konferenci pravidelně pořádá Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě.

„Cílem občanského sdružení je aktivně ovlivnit proces řešení této situace v regionu, který z hlediska ekonomické výkonnosti a sociálních podmínek má jedno z nejhorších postavení v České republice. K tomu se na občanském principu snažíme spojit neformální sílu partnerů našeho sdružení a občanů s odbornými kruhy, politickou reprezentací a výrobní sférou. Cílem je koncepční a dlouhodobě platné řešení současné situace. A k tomu je vhodnou diskuzní platformou tato konference,“ řekl předseda sdružení Libor Lukáš.

Hlavním tématem konference byla problematika připravenosti a realizace infrastrukturních projektů pro současné plánovací období EU v letech 2014-2020. V této souvislosti se diskuse týkala jak možností řešit problémy bránící plynulé přípravě těchto prioritních projektů, tak se také zaměřila na konkrétní dopravní priority regionu střední a východní Moravy.

Z krajského pohledu je končící programovací období v oblasti střední Moravy úspěšné. Bude vyčerpána celková alokace Regionálního operačního programu Střední Morava a nejen díky těmto finančním prostředkům došlo ke zlepšení stavu krajské silniční sítě. Olomoucký kraj má již v přípravě projektové dokumentace pro nové programovací období tak, abychom byli schopni čerpat nové dotační prostředky,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Největší prostor při debatě patřil tradičně problematice urychlení přípravy a výstavby dálnice D1 v okolí Přerova.

„Jsem rád, že se po dlouhých letech příprav a odkladů podařilo letos zahájit předposlední úsek dálničního tahu D1 spojující Lipník nad Bečvou a Přerov. Musíme však nadále apelovat na příslušné státní orgány a organizace, aby došlo k zahájení i posledního nevybudovaného úseku mezi Říkovicemi a Přerovem. Tím dojde ke kompletaci tahu dálnice D1 mezi Prahou, Brnem a Ostravou,“ doplnil hejtman Rozbořil.

Na program jednání se dostala rovněž i výstavba rychlostní silnice R 49 (CZ) – R6 (SK) Hulín – Fryšták – státní hranice SR - Púchov, rychlostní silnice R35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice, rychlostní silnice R55 Olomouc- Přerov a Otrokovice – Uherské Hradiště - Břeclav, silnice I/35 Valašské Meziříčí - Palačov, I/57 Obchvat Valašského Meziříčí, silnice I/44 v úseku Mohelnice – Jeseník nebo modernizace železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice.

„Debata se rovněž dotkla i záležitostí kolem veřejných zakázek a také otázek souvisejících s průtahy při legalizaci staveb. Oblast se stavební legislativou je bolavým místem pro zkvalitnění stávající dopravní infrastruktury,“ uvedl Libor Lukáš.

Letošní mezinárodní konferenci z oblasti dopravy podpořili udělením záštity předsedové vlád České i Slovenské republiky, místopředseda vlády a ministr financí ČR, ministr dopravy ČR, ministr dopravy a regionálního rozvoje SR, hejtmani Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje a předsedové Trenčianského a Žilinského kraje.

Významnou událostí doprovodného programu konference bylo i zasedání Česko-slovenského smíšeného hospodářského výboru za účasti prezidentů obou komor Vladimíra Dlouhého a Petera Mihoka. Součástí jednání byl podpis dohody o spolupráci mezi Krajskými hospodářskými komorami Zlínského kraje a Žilinského samosprávného kraje. Dnešního setkání v Luhačovicích se zúčastnila také velvyslankyně České republiky na Slovensku Livie Klausová.

„Jednání smíšeného hospodářského výboru se mimo jiné zabývalo i problematikou kvalitního dopravního propojení obou zemí, které je nezbytnou podmínkou hospodářského rozvoje České a Slovenské republiky,“ uzavřel Libor Lukáš.

Účastníci konference na závěr jednání přijali tzv. „LUHAČOVICKOU VÝZVU 2015“. Její celé znění najdete v přiloženém dokumentu.

Podrobnější informace o konferenci naleznete na www.konference-morava.cz.

 

Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Hejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015
Soubor typu docHejtman podpořil Luhačovickou výzvu 2015(71,5 kB)DOC | PDF


Poslední změna 29. 09. 2015 08:23:44