Hejtman Jiří Rozbořil dnes zahájil výstavbu Kampusu Neředín

25. 08. 2014

Symbolickým položením základního kamene dnes začala výstavba aplikačního centra BALUO. Tento projekt je jednou z částí Kampusu Neředín Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Slavnostně a ve sportovním duchu dnes zahájili představitelé Univerzity Palackého, Olomouckého kraje i města Olomouce výstavbu aplikačního centra BALUO. Nový projekt bude součástí sportovně-výzkumného komplexu Kampus Neředín. Celému projektu dnes osobně popřáli světlou budoucnost rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, hejtman kraje Jiří Rozbořil, olomoucký primátor Martin Major nebo bývalý europoslanec Jan Březina. Základní kámen posvětil také arcibiskup Jan Graubner.

„Tuto aktivitu hodnotím velice pozitivně. Kampus Neředín z pohledu Olomouckého kraje přispěje k investičním pobídkám, k rozvoji podnikatelské sféry a v neposlední řadě umožní vstup dalších firem na území našeho regionu. Projekt výzkumného areálu zvýší konkurenceschopnost Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého jako předního kinantropologického pracoviště nejen v České republice,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Dnes zahájenou výstavbou aplikačního centra získá fakulta více než 4 000 metrů čtverečních sportovišť, kanceláří či prototypových dílen. V příštím roce na novostavbu v rámci projektu Kampusu Neředín naváže rekonstrukce objektu někdejší vojenské prádelny. Tady vzniknou moderní laboratoře pro fakultní Centrum kinantropologického výzkumu. V další fázi pak přibude pětadvacetimetrový bazén s testovací plaveckou dráhou, bazén s protiproudem, sportovní hala nebo menší víceúčelová tělocvična s tatami, trampolínovou jámou či horolezeckou stěnou.

„Jde o největší strategickou změnu ve více než dvacetileté historii fakulty, v těchto dnech se láme její paradigma. Začínáme stavět komerčně zaměřené centrum a s tím souvisejí i změny ve formátu a zaměření fakulty. V novém prostředí už nepůjde pracovat postaru,“ doplnil událost proděkan pro rozvoj a vnější vztahy Radek Hanuš.

Celý sportovně-výzkumný komplex Kampusu Neředín má být dokončen v roce 2016. Náklady na výstavbu centra BALUO dosáhnou částky 160 milionů korun. Přestavba bývalé prádelny na moderní kinantropologické centrum je rozpočtována na 125 milionů korun. Část nákladů bude hrazeno jak z dotace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, tak z dotačního programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

img-8478.jpg
img-8546.jpg
img-8579.jpg
img-8565.jpg
img-8537.jpg
img-8609.jpg


Poslední změna 25. 08. 2014 14:02:21