Hejtman jednal v Luhačovicích o zásadních tématech v oblasti dopravy

26. 09. 2014

Rozvoj dopravní infrastruktury, kvalitní stav silnic a také důležité investice v dopravě pro regiony střední a východní Moravy byly hlavními tématy mezinárodní konference v Luhačovicích.

Základním impulsem pro konání již IV. ročníku mezinárodní konference, kterou pořádalo „Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě“, byl stav dopravní infrastruktury na střední a východní Moravě a její nedostatečné propojení se sousedními regiony.

Hlavním tématem konference se stala problematika připravenosti infrastrukturních projektů pro příští plánovací období EU v letech 2014 - 2020. V této souvislosti se mluvilo především o koncepčním dokumentu z dílny ministerstva dopravy „Dopravní sektorové strategie ČR“. Hlavní diskuze se však vedla také o tom, jak budou naplněny dopravní priority regionu střední a východní Morava. V diskuzních příspěvcích zazněla problematika urychlení přípravy a výstavby dálnice D1, rychlostní silnice R 49 (CZ) – R6 (SK) Hulín – Fryšták – státní hranice SR - Púchov, rychlostní silnice R55 Otrokovice – Uherské Hradiště - Břeclav, silnice I/35 Valašské Meziříčí - Palačov, I/57 Obchvat Valašského Meziříčí, modernizace železniční trati Otrokovice – Zlín - Vizovice, modernizace trati Brno - Přerov a dalších infrastrukturních projektů, které ovlivňují socio-ekonomický rozvoj regionu.

Naším společným cílem je zlepšení dopravní dostupnosti regionů Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského i Jihomoravského kraje. Dobrá dopravní dostupnost je nezbytnou podmínkou pro hospodářské oživení a další rozvoj Moravy postižené mimo jiné vysokou nezaměstnaností. Naší prioritou je především dostavba dálnice D1 v úseku od Lipníka nad Bečvou po Říkovice, stejně tak výstavba rychlostní silnice R35, která je významná pro všechny sousedící kraje,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Aktuálním tématem konference byla současně i rekonstrukce dálnice D1 mezi Prahou a Brnem, která významným způsobem denně komplikuje a zpomaluje dopravu po této klíčové dopravní tepně směrem na Moravu a z Moravy na Prahu. „Zazněl zde silný apel na technicky promyšlenou a hlavně urychlenou realizaci souboru všech staveb na D 1. Tak, aby motoristická veřejnost byla ochotna tento přechodný stav uzavírek a omezení s porozuměním akceptovat,“ doplnil Rozbořil.

Čtvrteční konferenci v Luhačovicích podpořili udělením záštity předsedové vlád České i Slovenské republiky, ministr dopravy ČR, hejtmani Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje, předsedové Trenčianského a Žilinského kraje a primátor města Přerova. Zástupci všech uvedených organizací či samospráv se konference rovněž zúčastnili.

img-2860.jpg
img-3307.jpg
img-3034.jpg
img-3001.jpg


Poslední změna 26. 09. 2014 12:13:11