Firmy si vyměňovaly své zkušenosti s inovacemi

24. 11. 2015

Dvě desítky manažerů a specialistů na inovace diskutovaly o tom, jak zapojit zaměstnance do zlepšovatelského úsilí ve svých firmách nebo o problematice vývoje a patentování na akci INNOVATION EXPERIENCE. Tu pořádalo v pátek 20. listopadu 2015 sdružení OK4Inovace. Odborným garantem a mentorem provázejícím účastníky celým půldnem byl Vladimír Kulla, jenž vybudoval a v současnosti řídí ve společnosti Siemens Česká republika vývojové a prototypové centrum s více než 200 zaměstnanci.

Účastníci setkání si vyměňovali zkušenosti z přípravy a realizace firemních inovačních procesů. Mluvili nejen o tom, co se jim povedlo a může být inspirací i pro firmy z jiných oborů, ale také o problémech a rizicích, jež museli překonávat a na něž by si ostatní měli dávat pozor. Kromě oblastí zmíněných v úvodu diskutovali o vytváření proinovační kultury ve firmách, technice plánování a řízení inovačních projektů, hledání a vyhodnocování tržních příležitostí, přípravě vstupu na trh s inovačním produktem, ale i dalších důležitých oblastech.

Setkání se konalo v Přerově v prostorách hostitelské společnosti Meopta – optika, jedné z nejinovativnějších firem v regionu, která byla zároveň partnerem akce a za niž účastníky přivítal generální ředitel Vítězslav Moťka. Dalším partnerem byla společnost Siemens Česká republika, jež coby součást mezinárodního holdingu patří do špičky inovačních firem dokonce ve světovém měřítku.

„Inovace provázejí Siemens v České republice již déle než 125 let. V dnešní době v Siemens vznikají inovace zejména ve dvou vlastních vývojových a prototypových centrech v Praze a v Brně. Podobné akce na téma inovace ve firmách určitě pomáhají ve vzájemném poznání společností, sdílení zkušeností a nápadů v oblasti inovací. Pro Siemens je to navíc šance nejenom pomáhat firmám při předávání našich zkušeností, ale také současně naslouchat a učit se z nápadů jiných úspěšných a inovativních firem,“ řekl Vladimír Kulla, ředitel vývojového a prototypového centra Siemens Česká republika.

Ucelenější přehled o svém přístupu k inovačnímu procesu prezentovali představitelé firem Siemens ČR, Meopta – optika, John Crane Sigma, OLEPO, Pramet Tools a PRECHEZA. Následovala řízená diskuze, do níž se zapojili i zástupci dalších zúčastněných firem. Diskuzi zastřešoval svými cennými zkušenostmi Vladimír Kulla. Inspirativní setkání zakončila exkurze ve výrobních a vývojových prostorách společnosti Meopta – optika.

„Úmyslně jsme toto setkání masově nepropagovali a místo toho jsme individuálně oslovili manažery několika firem z Olomouckého kraje, které se již účastní našich akcí na podporu inovací a transferu technologií. A u nichž víme, že se inovacemi opravdu zabývají,“ sdělil ředitel pořádajícího sdružení OK4Inovace Kamil Krč, který akci moderoval. „Cílem bylo vytvořit důvěrnější a pospolitější atmosféru než by tomu bylo na masové akci. A umožnit tak, aby představitelé inovačních firem byli ochotni otevřeně se podělit o své pozitivní i negativní zkušenosti v inovacích s ostatními.“

Sdružení OK4Inovace uspořádalo setkání v tomto originálním formátu poprvé. A vzhledem k pozitivním reakcím účastníků se určitě bude opakovat. Záměrem je vytvoření spolupracující komunity manažerů a specialistů firem z Olomouckého kraje, které usilují o inovace. Hostitelé akce, tedy firmy, v jejichž prostorách se tato občasná setkání budou konat, se budou střídat. Příští akce se tedy bude konat v některé z inovačních firem v dalším z měst v regionu, opět společně s exkurzí.

img-0046.jpg
img-0050.jpg
Soubor typu pdfTisková zpráva(590,3 kB)stáhnout


Poslední změna 24. 11. 2015 12:10:19