Firmám v Olomouckém kraji usnadňuje přístup k získání evropských dotací sdružení OK4Inovace

22. 07. 2014

Zhruba 77 miliard eur mohou získat evropské firmy a vědci z rámcového programu pro výzkum a inovace HORIZONT 2020. V přepočtu jde o více než dva biliony korun – tedy zhruba dvojnásobek rozpočtu České republiky. Jenže české firmy si v obdobném programu v minulém programovacím období, které skončilo loni, odkrojily z celkové částky jen mizivých 0,7 procenta. Proto nyní sdružení OK4Inovace organizuje semináře pro podnikatele z Olomouckého kraje, aby získali více informací k tomu, jak z veřejných zdrojů financovat své inovační projekty. Prvním v řadě připravovaných akcí byl workshop, který se před letními prázdninami konal v Přerově.

Workshop nazvaný Příležitosti k financování z programu HORIZONT 2020 se konal 24. června v prostorách přerovské společnosti Meopta – optika. „Rámcový program Horizont 2020 představuje pro období let 2014–2020 nejvýznamnější zdroj dotačního financování evropské vědy, výzkumu a inovací, z nějž mohou čerpat výzkumné instituce i firmy prostředky na své výzkumné a inovační projekty. Zatímco například Univerzita Palackého v Olomouci si je toho vědoma a vyvíjí v tomto směru potřebné aktivity, mnoho firem z Olomouckého kraje, jež mají inovační potenciál a mohly by získat na své projekty financování, o této možnosti neví. Proto vítám iniciativy, které pomohou firmy o těchto příležitostech informovat a usnadnit jim proces přípravy žádostí,“ uvedl při zahájení workshopu náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys.

Hlavními řečníky byli tehdejší poslanec Evropského parlamentu Ing. Jan Březina a zástupkyně Technologického centra AV ČR Ing. Eva Hillerová. Akci zorganizovalo sdružení OK4Inovace ve spolupráci se sdružením OK4EU, Olomouckým krajem, statutárním městem Přerov a Okresní hospodářskou komorou Přerov.

Rámcový program Horizont 2020 navazuje na předchozí 7. rámcový program (7. RP), od nějž se liší větším důrazem na podporu inovací a inovativních malých a středních firem. Část prezentací obou hlavních řečníků se tedy věnovala analýze účasti českých výzkumných organizací a firem v 7. RP. Z té vyplynulo, že účast tuzemských subjektů byla ve srovnání s jinými zeměmi slabá – českých účastníků projektů bylo pouze 1317 – tedy jen 1,2 % z celkového počtu 108 228 ze zemí EU28. Zároveň české subjekty obdržely dohromady pouze 0,7 % z celkového rozpočtu evropských dotací z tohoto programu. V Olomouckém kraji se stalo příjemci těchto dotací pouze 8 firem. Je tedy zřejmé, že české výzkumné instituce a firmy zatím využívají potenciál těchto zdrojů financování minimálně. Proto také řečníci zdůrazňovali potřebu většího zapojení českých subjektů do vyhlášených výzev programu. „Je velmi žádoucí využít možností, které nabízí grantové programy typu Horizont 2020. Podporují mezinárodní spolupráci a mohou být významným faktorem zvýšení konkurenceschopnosti našich firem i celé EU v rámci světového trhu," řekl na semináři generální ředitel společnosti Meopta - optika, s.r.o. Ing. Vítězslav Moťka.

V novém programovacím období v letech 2014–2020 rozdělí Evropská komise kolem 77 miliard eur, a to do projektů ve třech prioritách: I. Vynikající věda; II. Vedoucí postavení průmyslu; III. Společenské výzvy. Firem se týkají zejména výzvy z druhé a třetí priority. Například na prioritu Vedoucí postavení průmyslu je z celkového rozpočtu určeno 24,4 miliardy eur – zahrnuje rámcová témata Průlomové a průmyslové technologie, Přístup k rizikovému financování či Inovace v malých a středních podnicích. Na Společenské výzvy je vyčleněno 29,7 miliardy eur a bude možné je využít na projekty týkající se zdraví, potravinového zabezpečení, čisté energie, inteligentní dopravy, ochrany klimatu, aj.

Malé a střední podniky mají příležitost zejména v programu SME Instrument. Na rozdíl od jiných programů zde podnikatelé nemusejí vytvářet před podáním žádosti mezinárodní konsorcia složená z více partnerských organizací. Malé a střední podniky zde mohou získat v 1. fázi 50 000 eur na dopracování inovačního záměru a ve 2. fázi až 2,5 milionu eur na vývoj inovačního produktu. K uzávěrce příjmu žádostí v červnu 2014 však firmy z České republiky přihlásily pouhých 21 projektů z celkových 2666. Nejvíce projektů podaly firmy a konsorcia z Itálie (436) a Španělska (420). Další uzávěrky příjmu žádostí v tomto programu budou pro projekty do 1. fáze 24. září a 17. prosince; pro projekty do 2. fáze k 9. říjnu a 17. prosince. Proto sdružení OK4Inovace plánuje, že na podzim 2014 uspořádá seminář, na němž představitelé malých a středních firem získají podrobné informace k výhodám a podmínkám velmi aktuálního programu SME Instrument. Stejně tak se firmy seznámí s procesem přípravy a podání žádosti o udělení dotace na svůj inovační projekt.

Sdružení OK4Inovace, které se snaží usnadnit inovativním firmám z Olomouckého kraje přístup k evropským penězům, spolupracuje kromě jiných kompetentních organizací také s partnerským sdružením OK4EU. Právě tato organizace dokáže účinně pomoci např. při vyhledávání a zprostředkování zahraničních partnerů pro společné zapojení do výzkumných a inovačních projektů žádajících financování z uvedených programů. Sdružení OK4Inovace dále spolupracuje i s Projektovým servisem Univerzity Palackého v Olomouci, který má status Regionální kontaktní organizace pro střední Moravu a dokáže tedy firmám pomoci nejen s navázáním mezinárodní výzkumné spolupráce, ale i celým procesem přípravy projektové žádosti o financování z rámcových programů, včetně následné administrace úspěšných projektů.

foto4-horizon-2020-v-prerove-24-6-2014.jpg


Poslední změna 22. 07. 2014 09:32:35