Evropskou čtvrť v Bruselu provoněly hanácké speciality

11. 12. 2015

Ve čtvrtek 10. prosince se před sídlem Evropské komise a Rady EU v Bruselu konala společná prezentace členských států Evropské unie. Večera plného jídla, pití, hudby a řemesel se na Schumanově náměstí zúčastnila také Česká republika.

Akci pod názvem „Slavnost městské části“ (Fêtes de Quartier) připravila organizace Schuman Square. Ta se snaží oživit okolí institucí EU v tzv. evropské čtvrti v Bruselu a nalákat i místní obyvatele k návštěvě této části města, která je obecně spojena spíše s pracovními jednáními a summity nejvyšších politických představitelů.

Za Českou republiku se organizace ujalo Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, které na akci přizvalo české a moravské regiony zastoupené v Belgii. Olomoucký kraj, který se aktivně zapojil, nabídl prověřené a oblíbené speciality, mezi kterými byly např. Olomoucké tvarůžky, Váhalovy klobásy nebo müsli tyčinky FIT. Ochutnávka se setkala se zájmem publika, návštěvníci žádali i tištěné materiály o kraji a mapy. Stánek Olomouckého kraje navštívili jak Češi, kteří pracují v institucích Evropské unie, tak také Bruselané, kteří na večer dorazili se svými rodinami.

„Olomoucký kraj na svých akcích tradičně představuje místní výrobce a jejich speciality. Prezentaci v prostředí evropských institucí zajišťuje Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu. Tento večer se nesl v předvánočním duchu, ke kterému setkávání u dobrého jídla a pití patří,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Účast Olomouckého kraje na akci zabezpečilo sdružení OK4EU, které zastupuje Olomoucký kraj při Evropské unii. V průběhu celého večera zavítalo na Schumanovo náměstí asi 2000 návštěvníků. Předvánoční prezentace byla poslední akcí Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu v tomto roce.

Michaela Vráželová
OK4EU, Brusel
+420 737 331 647
vrazelova@ok4eu.cz

Fotografie: Lenka Vodehnalová

Evropskou čtvrť v Bruselu provoněly hanácké speciality
Evropskou čtvrť v Bruselu provoněly hanácké speciality
Evropskou čtvrť v Bruselu provoněly hanácké speciality


Poslední změna 11. 12. 2015 14:57:27