eObčanka

30. 08. 2018

eObčanka

Od 1. 7. 2018 jsou v souladu s novým zákonem č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci, odrážející evropské nařízení eIDAS, a novelou zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, všechny nově vydané občanské průkazy vybaveny kontaktním elektronickým čipem. To znamená, že občané ČR dostávají zdarma při běžné výměně nástroj, kterým se mohou bezpečně přihlašovat k online službám veřejné správy, které chtějí využít.

Přihlášení s občanským průkazem online má stejnou váhu prokázání totožnosti jako při fyzickém předložení občanského průkazu na úřadě. Úřady mohou nabízet své služby online, protože vždy budou mít jednoznačně zaručenou identitu svého klienta na nejvyšší možné úrovni záruk. S novým občanským průkazem s čipem se můžete přihlásit se ke svému účtu na Portálu občana (www.gov.cz). Ten je novou součástí Portálu veřejné správy, s řadou nových služeb a každý si odtud pohodlně vyřídí řadu služeb na jednom místě bez nutnosti opakovaného přihlašování. Počet služeb bude postupně narůstat, elektronické verze veřejných služeb budou pro všechny úřady povinností.

Krom toho se pomocí elektronického občanského průkazu bude možné přímo přihlásit do aplikace eRecept a vyzvednout s její pomocí v lékárně své léky, dostupná bude velká řada služeb, které nabízí Česká správa sociálního zabezpečení, žádosti o výpisy dostupné prostřednictvím služby CzechPOINT@home (výpis z rejstříku trestů, bodového hodnocení řidiče apod) a další. Pro plnohodnotné využití elektronického občanského průkazu a některých služeb (kde je nutné mít i zaručený zpětný komunikační kanál z úřadu k občanovi) bude nutné být vlastníkem datové schránky a pořídit si čtečku karet s kontaktním elektronickým čipem.


Poslední změna 30. 08. 2018 09:34:24