Elektrárna v Jeseníkách zvítězila v anketě o nejzajímavější turistický cíl

24. 06. 2014

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně ovládla hlasování o nejzajímavější unikátní turistický cíl v České republice. Rozhodli o tom čtenáři iDnes.cz a MF Dnes. Celkem bylo v anketě nominováno třináct finalistů, mezi kterými nechyběly přírodní památka, železniční zastávka, ale třeba i osobité zmrzlinářství.

Vodní elektrárna nakonec zvítězila díky 1436 čtenářským hlasům s velkým náskokem. Za tímto jedinečným technickým dílem na vrcholu jedné z jesenických hor se v anketě umístila Katova ulička v Kadani a cisterciácký klášter v Plasích.

Děkujeme všem fanouškům nejkrásnějších českých hor za hlasování v anketě. Hlasy jistě nepatřily pouze vodní elektrárně, ale celým Jeseníkům, které jsou samy o sobě unikátním turistickým cílem,“ okomentovala výsledek ankety Andrea Závěšická, ředitelka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Stavba elektrárny začala v roce 1978 a trvala 16 let. Dnes patří k nejnavštěvovanějším atrakcím regionu. S provozem se mohou lidé seznámit na exkurzích, které ročně navštíví přes 40 tisíc lidí, stejné množství pak míří k horní nádrži, která se nachází ve výšce 1 350 metrů nad mořem.

pve-ds-i.jpg


Poslední změna 24. 06. 2014 10:26:24