Do Olomouckého kraje přijel ázerbájdžánský velvyslanec

01. 10. 2014

Nový velvyslanec Ázerbájdžánu v České republice Farid Shafiyev se dnes v sídle Olomouckého kraje setkal s hejtmanem Jiřím Rozbořilem. Hovořili spolu o partnerství kraje a města Ganja, o účasti ázerbajdžánských studentů na Letní škole slovanských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci a možnostech prohloubení meziregionální spolupráce.

„Ázerbájdžánská strana se velice zajímala o naše lázně, zemědělství a spolupráci v oblasti školství a mládeže a ochrany kulturních památek,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Město Ganja má jeden z největších textilních konglomerátů v zemi, je známé výrobou hedvábí a produkcí vína. Deklarace o spolupráci byla podepsaná v dubnu 2012.

Jeho excelence pan Shafiyev se narodil 21. 7. 1969 v Baku, dosáhl vzdělání na Státní univerzitě v Baku, kde studoval historii. V průběhu své profesní kariéry odešel na Harvardskou univerzitu, Kennedyho školu politologie, kde dosáhl magisterského titulu v oboru veřejné správy. Kromě toho dosáhl právnického titulu na Státní univerzitě v Baku. V letech 1987 až 1989 sloužil Shafiyev v armádě. Jeho profesionální kariéra začala v roce 1994 na Ázerbájdžánské národní akademii věd na Ústavu etnografie a archeologie. V roce 1996 vstoupil do diplomatických služeb. Působil na Stálé misi Ázerbájdžánu u Spojených národů v New Yorku nebo jako konzul v Kanadě.

Shafiyev hovoří ázerbájdžánsky, anglicky, rusky, turecky a částečně francouzsky. Velvyslancem Ázerbájdžánu v České republice byl jmenován 9. července 2014.

azerb-velvyslanec-13.jpg
azerb-velvyslanec-3.jpg
azerb-velvyslanec-4.jpg
azerb-velvyslanec-10.jpg


Poslední změna 01. 10. 2014 14:40:58