Dny Moravské brány zahájí na cyklostezce Bečva

23. 04. 2014

Nevšední zážitky na zemi, v podzemí, pěšky i na kole – to jsou Dny Moravské brány, které se budou konat o posledním dubnovém a prvním květnovém víkendu.

V sobotu 26. dubna se cyklisté, koloběžkáři i in-line bruslaři mohou zúčastnit oficiálního Otevírání Cyklostezky Bečva. Startuje se z několika míst: v 9 hodin od zámku Kinských z Valašského Meziříčí, v 10 hodin z Hranic od stadionu SK Hranice nebo z Tovačova od kašny na náměstí, v 11 hodin od lávky U Tenisu v Přerově. Připojit se mohou i lipeňáci, kteří si mohou od 11 do 14 hodin půjčit u skateparku koloběžku a vydat se na ní na Jadran, kde se v cíli mohou setkat se všemi sportovními nadšenci z ostatních měst ležících u Cyklostezky Bečva. Od 11 do 14 hodin bude připraven program v areálu Jadran v Oseku nad Bečvou – cykloškola pro děti, nafukování balónků, mobilní informační centrum a samozřejmě možnost občerstvení. Pro unavené cyklisty bude v Oseku n. B. připraven cyklobus, který pojede přes Hranice zpět do Valašského Meziříčí.

Kdo se dostatečně posílí a bude chtít pokračovat dále, může vyjet na hrad Helfštýn, kde úderem 14. hodiny začne vernisáž výstavy M. Converia s názvem Tepaný život. Pokud máte rádi romantickou kombinaci noci a ohně, setrvejte do 20. hodiny, kdy začne IV. NOČNÍ KOVÁNÍ NA HELFŠTÝNĚ a můžete být u netradičního setkání kovářů v netradičním čase až do půlnoci. Pokud dáváte přednost spíše podzemním prostorám, nenechte si ujít koncert skupiny Za hranicemi ticha, který začne v 18 hodin v Mramorové síni Zbrašovských aragonitových jeskyní, ovšem nezapomeňte si předem rezervovat vstupenky.

V neděli 27. dubna se můžete zúčastnit pěší vycházky z Hranic do lázní. Trasa povede z hranického náměstí přes lázně Teplice n. B., Objevitelský komín jeskyní k Propasti a zpět do Hranic. Nordic walkingové hole je možné si zapůjčit na místě srazu, nebo v 10:40 hodin přímo v lázních.

Dny Moravské brány budou letos prodlouženy až do následujícího víkendu a ukončí je proslulý Author Šela Marathon. V pátek 2. května zahraje na lipenském náměstí od 18 hodin skupina ELTON JOHN REVIVAL BAND v rámci prologu k proslulému cyklomaratonu. Podívat se na Lipník z ptačí perspektivy můžete od 18 do 20 hodin, kdy bude otevřena vyhlídková věž farního kostela sv. Jakuba Většího, nebo se můžete podívat na zrekonstruovaný historický stroj věžních hodin v přízemí zvonice, který hlídá hodinový skřítek.

Author Šela Marathon odstartuje v sobotu dopoledne z náměstí TGM v Lipníku n. B., cíl bude na Helfštýně. Bližší informace se dozvíte na webových stránkách pořadatele www.selasport.cz.

Více na webu www.mesto-lipnik.cz.

cykbec-plakat-otevreni-02a-vel-s.jpg
dny-mb.jpg


Poslední změna 23. 04. 2014 14:36:45