Divadlo Tramtarie reprezentovalo Olomoucký kraj ve Stockholmu

27. 03. 2018

Divadlo Tramtarie úspěšně reprezentovalo Olomouc, Olomoucký kraj a ČR ve švédském Stockholmu. V severské metropoli zahrálo hned dvě představení, divácký hit Kabaret Nahatý Shakespeare a legendární pohádku O pračlovíčkovi. Produkce se účastnil i český velvyslanec Jiří Šitler.

K zahraničním zájezdním turné Divadla Tramtarie se po Lucembursku, Belgii, Německu a Rumunsku přidalo letos v březnu Švédsko, konkrétně jeho hlavní město Stockholm. Tamější Československý spolek propagující českou kulturu ve Švédsku pozval Divadlo Tramtarie, aby nejen krajanům zahrálo Kabaret nahatý Shakespeare a pohádku O pračlovíčkovi. Obě představení sklidila obrovský ohlas.

Posádka Divadla Tramtarie absolvovala náročnou cestu do severské metropole, ujela 1700 km a strávila 8 hodin na trajektu. Ve Stockholmu pobyla celkem 3 dny, během kterých odehrála dvě představení a stihla se zúčastnit i společenské akce Českého centra a připojit se k průvodu Svatého Patrika, který se ve Švédsku slaví.

Kabaret nahatý Shakespeare hrálo Divadlo Tramtarie v češtině pro českou komunitu žijící ve Stockholmu, představení se uskutečnilo v komorním divadle Pero. Pro krajany se ve Švédsku hrálo v češtině poprvé za 50 let existence spolku.

„V divadle jsme zažili jedny z nejkrásnějších zážitků, protože představení se fantasticky povedlo a publikum bylo nadšené,“ uvedla produkční Lenka Jorníčková.

Střechu nad hlavou poskytli pořadatelé divadlu na české ambasádě. Český velvyslance ve Švédsku, Jiří Šitler, se druhý den i s rodinou zúčastnil pohádky O pračlovíčkovi, která se opět hrála pro krajany, ale i pro místní obyvatele v Skarpnäcks Kulturhuset.

„Představení se zúčastnily i švédské rodiny, protože naše pohádka je klauniáda téměř beze slov. Všichni byli nadšení a jsme rádi, že po Stockholmu se teď pohybuje několik placek s motivem našeho divadla nebo s obrázkem Pračlovíčka,“ dodala Jorníčková.

Tramtarijní tým pak už čekala jen cesta zpět do České republiky, která trvala 30 hodin.

Bylo náročné to celé zorganizovat, dva hostující herci Bořek Joura a Martin Dědoch letěli letadlem kvůli dalším závazkům, které měli v jiných divadlech. A zatímco část souboru reprezentovala ve Švédsku, druhá část souboru hrála v Tramtarii oblíbenou inscenaci Sex zadarmo nedostaneš. Byl to takový produkční oříšek, ale skvěle jsme ho zvládli,“ zhodnotila průběh akce ředitelka divadla Petra Němečková.

divadlo Tramtarie


Poslední změna 27. 03. 2018 07:51:06