Diváci uvidí na AFO nejlepší filmy i špičky světové vědy

15. 04. 2014

Ještě před svým oficiálním zahájením lámal populárně-vědecký festival AFO rekordy. Zatím se na něj akreditovalo bezmála 3 000 diváků a příjezd potvrdilo téměř 300 českých i zahraničních hostů. Ve dnech 15. 4. - 20. 4. se tak Olomouc promění v ojedinělé místo, kde se před očima veřejnosti setkají světové špičky popularizace vědy s profesionálními filmaři.

Na 49. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc na poslední chvíli potvrdila účast mluvčí největšího a nejznámějšího výzkumného centra na světě CERN, Renilde Vanden Broeck, která uvede snímek Částicová horečka mapující vývoj částicového urychlovače. Na festival dorazí i profesor Jack Copeland, který přiblíží život otce moderního počítače Alana Turinga. O sobotní přednášku hlavního hosta – jednoho z největších teoretických fyziků na světě - Lawrence M. Krausse – je takový zájem, že ji organizátoři byli nuceni přesunout do kina Metropol s kapacitou 600 diváků.

Výjimečné bude také klání o Cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film. Soupeřit o ni bude 17 snímků ze všech koutů světa – od Kanady přes Slovensko až k Indii. Dramaturgové je vybrali z celkových 500 přihlášených. Zážitek slibuje snímek z indické produkce Oheň v krvi poukazující na zdrcující podmínky v zemích třetího světa, kde jsou lidem odepírány levné léky zmírňující průběh HIV a počet mrtvých tak narůstá geometrickou řadou. O Cenu RWE za nejlepší český populárně-vědecký dokumentární film se bude ucházet mj. film z produkce České televize Čí je moje dítě?, který atraktivní a moderní formou pojednává o klesající porodnosti a genetickém testování otcovství.

Silné divácké zážitky přinese také sekce Trendy (a) žánry. Jedním z vrcholů budek snímek Challenger o vyšetřování skutečných příčin jedné z největších katastrof amerického vesmírného programu, k níž došlo 28. ledna 1986. Raketoplán Challenger tehdy explodoval pouhých 73 sekund po svém startu a na jeho palubě bylo sedm členů posádky.

Ani letos nebude na festivalu chybět hudba. Díky AFO do Olomouce zavítají Bratři Orffové se svou deskou Šero nominovanou na hudební ceny Anděl a Apollo. O spojení vědy s hudební sférou se zase postará expert z NASA Robert Alexander, který ve svém workshopu na vlastní uši předvede, jak se zhudebňují data přijatá z vesmíru. Mnohem dál ale půjde John D. Boswell, jenž ve svém projektu Symphony of Science jedinečným způsobem spojuje přednášky slavných vědců se současnými hudebními trendy. Jednu z takových symfonií Boswell vytvoří přímo pro AFO 2014 a hudební hvězdy udělá z festivalových hostů.

Academia Film Olomouc je finančně podpořen Olomouckým krajem, Statutárním městem Olomouc a Státním fondem České republiky pro podporu a rozvoj kinematografie.

space-shuttle-2-1.jpg


Poslední změna 15. 04. 2014 12:20:59