Díky kraji spatří lidé minulost i svět z výšky

07. 06. 2018

Radní Olomouckého kraje odsouhlasili další dva projekty, které mají zvýšit atraktivitu regionu pro turisty. Ještě letos by tak měl vzniknout nový film o rodu průmyslníků Kleinů ze Šumperska a už o letních prázdninách by lidé mohli vystoupit na novou rozhledu Kopaninka na Prostějovsku, jejíž dokončení hejtmanství také podpořilo.

„Na vybudování rozhledny poskytlo hejtmanství peníze už v minulosti. Teď chceme, aby se lidem otevřela co nejdříve, takže podpoříme i poslední etapu její stavby, která spočívá v dokončovacích pracích,“ vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Kopaninka měla být původně turistům otevřena už na jaře, kvůli nedostatku financí ale její tvůrci datum prvního výstupu odložili na letní prázdniny. Kraj její dobudování podpoří částkou 400 tisíc korun.

Zhruba dvě stě tisíc investuje hejtmanství do natočení dokumentu Kníže práce z Vizmberka. Snímek má přiblížit nepříliš známou historii rodu Kleinů z Loučné nad Desnou. Kleinové byli významnými průmyslníky a velkou měrou se zasloužili například o rozvoj železnice. Řada jejich výtvorů je dnes zapsána na seznamu národních technických památek.

Na vzniku filmu se bude přímo podílet krajská filmová kancelář Jeseníky Film Office. Ta už v minulosti spolupracovala například na snímku Krásno nebo Díra u Hanušovic.

Rozhledna Kopaninka     Foto: Břetislav Usnul
Rozhledna Kopaninka     Foto: Břetislav Usnul
Rozhledna Kopaninka     Foto: Břetislav Usnul


Poslední změna 07. 06. 2018 12:02:08