Děti v Bruselu dostaly mikulášský dárek z Olomouckého kraje

07. 12. 2015

Olomoucký kraj opět po roce podpořil nadílku drobnými dárkovými předměty a sladkostmi.

V sobotu 5. prosince a v neděli 6. prosince se v Bruselu konala tradiční společenská akce pro české rodiny, Mikuláš pro děti. S ohledem na sídlo několika institucí Evropské unie žijí v Bruselu stovky Čechů s celými rodinami.

Mikulášskou nadílku připravila Česká škola bez hranic Brusel a Český krajanský spolek v Belgii Beseda. Český krajanský spolek Beseda funguje v Bruselu již od roku 1904, jedná se o jeden z nejstarších spolků v Evropě. V rámci své činnosti se snaží vytvářet podmínky pro setkávání a přátelení krajanů, pořádá pro ně debaty s českými osobnostmi, autorská čtení a kulturní představení. Česká škola bez hranic Brusel byla založena v lednu 2010 a vzdělává děti ve věku od 18 měsíců do 10 let, které žijí v Belgii. Ve škole se vyučuje český jazyk a navštěvují ji děti pocházející ze smíšených manželství a českých rodin žijících v Belgii.

V průběhu zábavného odpoledne mohly děti zdobit perníčky, vyrábět papírového Mikuláše nebo vánoční přání. Po příchodu Mikuláše zazpívaly české koledy a recitovaly básničky. Mikuláš se slaví v Belgii jinak než v ČR, děti dostávají dárky až 6. 12. ráno a tradice není spojena s příchodem Mikuláše. Proto odpoledne vyvrcholilo návštěvou Mikuláše a jeho družiny a předáním dárků. Děti dostaly od Mikuláše vedle perníkového stromečku sladký dárek z Olomouckého kraje (müsli tyčinku FIT) a drobné propagační předměty, jako jsou pastelky, pexesa, pravítka, bloky a hlavolámky.

 „Češi se spolu v cizině přirozeně setkávají a akce tohoto typu drobně přispívají k zahraniční propagaci kraje. V Bruselu je našich krajanů mnoho a je dobré být vidět i v české komunitě,“ doplnil 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Dárky pro děti připravilo Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu, které s oběma subjekty již druhým rokem aktivně spolupracuje. Obě akce navštívilo více než 180 děti se svými rodiči nebo prarodiči, mezi návštěvníky byl mj. velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil s rodinou. Poslední prezentace Olomouckého kraje v Bruselu v letošním roce se uskuteční ve čtvrtek 10. prosince 2015 před sídlem Evropské komise.

Michaela Vráželová
OK4EU, Brusel
+420 737 331 647
vrazelova@ok4eu.cz

Foto:
Lenka Vodehnalová

Děti v Bruselu dostaly mikulášský dárek z Olomouckého kraje
Děti v Bruselu dostaly mikulášský dárek z Olomouckého kraje
Děti v Bruselu dostaly mikulášský dárek z Olomouckého kraje


Poslední změna 10. 12. 2015 09:54:25