David Dostál získal titul EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje

20. 02. 2015

David Dostál, majitel společnosti PAPCEL, a.s., zvítězil v soutěži EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje, kterou organizuje společnost EY pod záštitou Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje. Slavnostní vyhlášení proběhlo v prostorách Divadla na Šantovce. V Olomouckém kraji byl regionální vítěz vyhlášen již podeváté. Loni zvítězil Cyril Svozil, ředitel a majitel společnosti FENIX Trading, s.r.o.

Letošní ročník soutěže EY Podnikatel roku se nese v duchu motta „Klíčové je mít odvahu“, která je pro úspěch v podnikání důležitá. Na otázku, co on považuje za klíčové pro úspěch v podnikání, odpovídá David Dostál, že klíčové je mít sebevědomí, dobré lidi kolem sebe a trpělivost. Podnikatelská filozofie a firemní slogan Papcelu je: „Growing Together - když umožníme růst zákazníkovi, tak porosteme i my.” Tuto filozofii Papcel naplňuje jednoznačně. Počet zaměstnanců v Litovli stoupl od roku 2010 o více jak 30 %. K tomu musíme připočítat zaměstnance ve Francii, Bělorusku, Indii, Kazachstánu, Číně a nově také v Itálii.

„Moje pocity jsou úžasné. Jsem hrdá na to, že tady můžu být a zastupovat firmu PAPCEL. Ocenění je pro nás velkou výzvou a zároveň závazkem do budoucna. Finanční dar od Olomouckého kraje jsme se rozhodli věnovat litovelským školám,“ uvedla Marta Skvrnová, finanční ředitelka společnosti PAPCEL, která ocenění převzala za vítěze Davida Dostála.

„Už patnáct let pomáhá soutěž EY Podnikatel roku nacházet podnikatele, kteří jsou vzorem a inspirací pro ostatní. Letošní jubilejní ročník není výjimkou. Opět se potvrdilo, že v Česku je spousta vynikajících podnikatelů, kteří mají smělé plány, umí je uvést v život, prosadit se v silné konkurenci, motivovat lidi kolem sebe a dát jim práci. Většina z nich uvádí, že klíčem k jejich úspěchu byla vždy především odvaha, skvělí lidé a pokora“, říká Magdalena Souček a dodává: „Představovat veřejnosti ty, kteří podnikají slušně a poctivě, je nesmírně důležité. Těší mě, že i letos soutěž EY Podnikatel roku přináší jedinečné podnikatelské příběhy, které mohou být příkladem a motivací pro ostatní a které potvrzují, že velkého úspěchu lze dosáhnout i při dodržování pravidel fair play," říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Dnešních 11 finalistů může být povzbuzením a motivací pro ostatní podnikatele z našeho regionu, kteří mohou prostřednictvím soutěže prezentovat výsledky své každodenní práce. Každý rok se ukazuje, kolik máme v kraji úspěšných podnikatelů, díky kterým vznikají nová pracovní místa a kteří významně pomáhají rozvoji našeho kraje. Právě z tohoto důvodu je potřebné podporovat podobné aktivity, jako je soutěž Podnikatel roku,“ říká hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. „Přestože čtvrteční večer patří především oceněným, vážím si všech, kteří přes svoji živnost šíří dobré jméno celého regionu,“ pokračuje hejtman Rozbořil.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2014 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 3. března 2015 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos Praha, následují Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 2. června 2015 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Soutěž spoluorganizuje deník MF DNES a iDNES.cz. Spoluorganizátorem soutěže EY Společensky prospěšný podnikatel roku je společnost RSBC. Soutěž podporují agentura CzechInvest a sdružení TUESDAY Business Network. Mediálními partnery jsou magazín Forbes, týdeník Euro a Český rozhlas Radiožurnál. Partnerem regionálních vyhlášení je společnost Galard. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky a hejtmana Olomouckého kraje.

Profil vítěze: David Dostál, majitel společnosti PAPCEL, a.s.

„Klíčové je mít sebevědomí, dobré lidi kolem sebe a trpělivost.“

David Dostál původně chtěl jít pracovat do zemědělství, ale otec ho přesvědčil, aby raději nastoupil do jeho firmy. Už společně pak v roce 1992 koupili PAPCEL, který již více než 60 let vyrábí stroje a technologická zařízení pro výrobu papíru. V něm Dostál mladší začínal jako asistent ředitele a od roku 1995 ho sám řídí. Z podniku, který původně dodával pouze na tuzemský trh, vybudoval firmu, jejíž produkce směřuje z více než 90 procent do zahraničí. Dnes mají pobočky a filiálky v pěti dalších zemích, zaměstnávají téměř 400 lidí a vyváží do celého světa. Manažerské zkušenosti získával David Dostál od nuly, postupně přišel na to, že je třeba selektovat, co má a nemá smysl, a také že není dobré se podceňovat. Konkurence je značná – spotřeba papíru sice celosvětově roste, nicméně počet strojů, na kterých se vyrábí, se stále zmenšuje. Vlastník společnosti PAPCEL ale přišel s originálním přístupem: vždy se vyplatí přemýšlet, jak zajistit, aby stroj zákazníkovi investované peníze co nejdříve vrátil. Protože pokud poroste zákazník, porosteme i my, říká vlastník firmy, jejíž tržby by konsolidovaně měly překonat hranici dvou miliard korun.

Za svou silnou stránku považuje David Dostál to, že se v rámci firmy snaží být otevřený i jiným názorům. Neprosazuje tvrdošíjně své a je schopen uznat vlastní chybu. Má ale také vizi a schopnost zjednat si pořádek. V minulosti už prodali 34 procent akcií společnosti PAPCEL rakouskému investorovi, v roce 2013 je však koupili zpátky. Letos se chystají na vstup nového investora.

Pro Davida Dostála znamená podnikání především svobodu. Soboty a neděle má vyhrazené pro rodinu. Pokud zbude čas, věnuje se cyklistice, myslivosti nebo vlastnímu jezdeckému klubu.

Více ve fotogalerii zde.

David Dostál získal titul EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje
David Dostál získal titul EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje
David Dostál získal titul EY Podnikatel roku 2014 Olomouckého kraje


Poslední změna 20. 02. 2015 11:00:08