Český kinematograf přiblíží počátky filmového průmyslu

21. 06. 2018

Rozsáhlou výstavu, která vznikla v roce 2016 v Národním technickém muzeu při příležitosti 120 let od první filmové projekce v českých zemích a prezentuje unikátní kinematografické sbírky Národního technického muzea a Národního filmového archivu, připravilo od 22. června Vlastivědné muzeum v Olomouci. Výstava je doplněna o exponáty ze sbírek tohoto muzea  a o projekční techniku vyrobenou společností Meopta Přerov. Návštěvníky zavede do doby „báječných mužů s klikou“, tzn.  do doby počátků filmu na konci 19. století, a provede je historií filmové techniky i filmové tvorby první třetiny 20. století.

Výstava představuje vynálezy a objevy, jež vedly ke vzniku kinematografie (chronofotografie, stroboskop, kinesiskop, mutoskop atd.), kočovným kinům i prvním stálým biografům (Empire Bio Co., Ponrepo, Illusion, Ponec atd.). Seznámí návštěvníky se zakladatelskými osobnostmi české kinematografie, které stály před i za kamerou: Janem Kříženeckým, Josefem Švábem Malostranským, Otto Hellerem či Aloisem Jalovcem. Dozvědí se také, jak se první filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší filmové ateliéry.

Rád bych do olomouckého muzea pozval nejen všechny příznivce kinematografie, ale také techniky. Vystavené exponáty dokazují, že i v této oblasti naše země patřila a patří mezi světovou špičku,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Návštěvníci se mohou těšit na  oživlé chronofotografie od Étienna-Julese Mareye, díky nimž se na chvíli přenesou do Paříže na přelomu 19. a 20. století. Téměř v životní velikosti uvidí kočovný kinematograf Aloise Boudy a  seznámí se i  s historií kin v Olomouci.

„První kinematografická produkce se v Olomouci odehrála už v roce 1896, tedy krátce po Praze. První stálé biografy se objevují na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století – kina Orania, Atlantis. V době největšího rozmachu biografů se jich v Olomouci nacházela a fungovala více než desítka. Bohužel rozvoj jiných druhů zábavy zapříčinil jejich postupný zánik a v současnosti existuje v Olomouci pouze jedno klasické kino – Metropol,“ vysvětil Martin Zdražil, kurátor výstavy.

Přímo ve výstavním sálu mohou filmoví fanoušci zhlédnout zajímavé hrané i dokumentární filmy z počátků kinematografie v českých zemích. Návštěvníci budou mít k dispozici i originální fotopoint, kde se mohou vyfotografovat v dobových kostýmech. Na nový školní rok edukační pracoviště VMO připravilo k této výstavě  lektorované programy pro žáky 2. stupně základních a studenty středních škol. 

„Jsem velmi potěšen, že se nám podařilo takto rozsáhlou a organizačně náročnou výstavu uskutečnit, za což patří díky nejen našim pracovníkům, ale i kolegům z Národního technického muzea. V započaté spolupráci našich dvou institucí bychom chtěli pokračovat i v budoucnu,“ uvedl Břetislav Holásek, ředitel VMO.

„Další příležitost nahlédnout do bohatých sbírek Národního technického muzea budou mít Olomoučané již 19. a 20. července, kdy do Olomouce v rámci oslav 100. výročí založení Československé republiky zavítá souprava železničních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům,“ uzavřel Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

Výstava v sálu sv. Kláry Vlastivědného muzea v Olomouci potrvá až do 6. ledna 2019.

Český kinematograf přiblíží počátky filmového průmyslu


Poslední změna 21. 06. 2018 12:35:57