Bílá pastelka po roce opět v ulicích

14. 10. 2015

Ve středu 14. října 2015 proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 16. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Její výtěžek podpoří speciální služby pro těžce zrakově postižené poskytované v celé ČR. Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR) ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky vyrazí kolem 2 600 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů. Za minimální příspěvek 20,-Kč nabídnou zájemcům bílou pastelku a kalendářík na rok 2016.

Každý, kdo si koupí pastelku, podpoří zejména tyto projekty SONS ČR, Tyfloservisu, o.p.s. a krajských TyfloCenter: výcvik vodicích psů; odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách; přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh (práce s počítačem, masérský kurs a další povolání); volnočasové a sportovní aktivity; vydávání časopisů pro nevidomé; převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače. Značná část prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života (nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova písma aj.).

Rozhlasový spot pro kampaň Bílá pastelka 2015 namluvil herec Miroslav Táborský.

Program veřejné sbírky vyvrcholí Koncertem pro Bílou pastelku, jehož partnerem je hl. město Praha. 14. října od 16:00 h vystoupí na Václavském náměstí nevidomý zpěvák, skladatel a textař RAVEN (vlastním jménem Vladimír Kučera) a dále Flamenco - Lenka Glässnerová. Zájemci si budou moci rovněž prohlédnout široké spektrum kompenzačních pomůcek, které tyto osoby používají v denním životě.

„Podpory veřejnosti si nesmírně vážíme; svými příspěvky nám kladete do rukou nástroje, které nám vydatně pomáhají při svépomocné realizaci shora uvedených i mnoha dalších činností“, řekl Václav Polášek, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

V roce 2014 činil výtěžek sbírky 1 775 878,- Kč.

Kontakt: Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Taťána Polnarová (koordinátor sbírky), tel.: 778 487 419, polnarova@sons.cz, www.bilapastelka.cz

obiweb188.jpg


Poslední změna 14. 10. 2015 12:05:16